Principalele motive pentru care ar trebui sa ai un umidificator in casa

Nivelul corect de umiditate este un aspect de multe ori trecut cu vederea. Un aer prea umed poate duce la aparitia igrasiei si mucegaiului, dar si un aer prea uscat are un efect negativ asupra sanatatii, in special in sezonul rece. Iata o scurta trecere in revista a principalelor motive pentru care ar trebui sa ai un umidificator in casa, pe care sa il pornesti atunci cand aerul este foarte uscat.

Transmiterea mai facila a virozelor.  Un aer prea uscat, de sub 40% RH favorizeaza miscarea prin aer a microparticulelor, inclusiv a virusurilor. In mijlocul iernii, cand inghetul usuca aerul de afara, dar si cel din interior, ne imbolnavim mai usor pentru ca orice stranut sau acces de tuse are sansa sa transmita virusurilor mai usor celor cu care imparti locuinta sau spatiul de lucru.

Afectiuni ale pielii.  Un aer uscat afecteaza pielea. Principiul echilibrului face ca organismul nostru sa cedeze umiditate intr-un aer prea uscat ceea ce duce la deshidratarea pielii. Folosirea cremelor hidratante ajuta, dar nu suficient. Un umidificator poate face cu adevarat minuni.

Dar iata si alte motive mai putin cunoscute

O factura mai mica de la furnizorii de utilitati. Un aer uscat, de exemplu la 20-30%, creste senzatia de rece si te face sa ridici nivelul termostatului centralei sau a caloriferului electric. Echilibreaza nivelul umiditatii din camera la 50-60% si vei atinge un nivelul de confort chiar si la 18-20◦C. Cateva grade inseamna enorm pentru factura de energie electrica sau gaze, iar un umdificator consuma in general doar 30-50W pe ora.

Poti scapa de sforaitul neplacut. Un aer uscat contribuie la umflarea si congestionarea gatului si a cailor nazale respectiv la accentuarea intensitatii sforaitului. Folosirea unui umidificator poate reduce simtitor acest simptom.

Plante mai sanatoase cu efort mai putin. Un aer uscat afecteaza plantele din casa ta, iar efortul tau de intretinere creste. Un umidificator te ajuta sa mentii plantele timp mai indelungat verzi si proaspete chiar si atunci cand nu ai tot timpul necesar pentru a avea grija de ele.

Un umidificator se poate dovedi cu adevarat util intr-o casa, dar si intr-un birou sau in alte spatii unde umiditatea scade foarte mult. Numeroase modele de umidificatoare, casnice sau profesionale le poti gasi pe AlecoAir. Tot aici poti gasi si alte aparate pentru controlul calitatii aerului – dezumidificatoare, purificatoare sau aparate de masurare a inidcatorilor de calitate a aerului.

Din aceiași categorie

Back to top button