Iți dorești să devii consilier juridic? Iată 7 sfaturi de la cei care practică deja această meserie!

Cariera pe care ne-o dorim este important să  se potrivească personalității și nu în ultimul rând abilitaților noastre. Acest lucru se aplică indiferent de segmentul în care doriți să activați. Pentru meseria de consilier juridic abilitățile de care aveți nevoie pentru a avea o carieră strălucită sunt unele pe care le puteți îmbunătăți și dezvolta în timp. După cum se spune, practica face lucrurile perfect. Iată 7 abilitați pe care ar trebui să le luați în considerare dacă vă doriți să deveniți un consilier juridic de succes.

  1. Abilitați de comunicare

Ca și consilier juridic trebuie să aveți anumite abilitați de comunicare scrisă și orală și să fiți de asemenea și buni ascultători. Pentru a vă susține cu convingere o idee, este esențială  o foarte bună abilitatea de a vorbi cu o persoană sau chiar cu publicul. Competențele de comunicare și vorbire pot fi dezvoltate în timpul studiilor prin participarea la activități precum cele motivaționale sau cele cu un public larg. De asemenea, consilierii juridici trebuie să poată scrie în mod clar, convingător și concis deoarece trebuie să prezinte o varietate de documente legale. În plus, nu este vorba numai de a proiecta idei sau gânduri. Pentru a putea analiza o situație sau ceea ce vă spun colegii sau clienții, un consilier juridic trebuie să aibă și bune abilitați de ascultare.

  1. Judecata

Capacitatea de a trage concluzii rezonabile, logice este o abilitate necesară pentru meseria de consilier juridic. Trebuie, de asemenea, să puteți lua în considerare aceste judecați și în mod critic, astfel încât să puteți anticipa zonele potențiale de slăbiciune ale argumentului vostru. În mod similar, trebuie să fiți capabili să observați și punctele slabe într-un argument de opoziție. Decizia este de asemenea o parte a judecății. Vor fi foarte multe situații ce vor necesita cea mai bună judecată și prea puțin timp pentru a sta pe gânduri.

  1.  Abilități analitice

Atât studiul cât și practica legii implică absorbția unor cantități mari de informații, apoi de a muta aceste informații în ceva ușor de gestionat și logic. Uneori, vor exista mai multe concluzii rezonabile sau mai multe precedente aplicabile rezolvării unei situații. Prin urmare, un consilier juridic trebuie să aibă competențe evaluative pentru a alege care este cea mai potrivită variantă.

  1. Atenția la detalii.

Un ochi agil este esențial pentru succesul carierei voastre ca și consilier juridic. Un singur cuvânt poate schimba sensul unei clauze sau al unui contract, în timp ce e-mailurile, scrisorile sau documentele greșit redactate le pot oferi clienților o impresie proastă. Atunci când aplicați pentru un anumit loc de muncă, rețineți că angajatorii caută erori de ortografie, punctuație și gramatică. Dacă scrisoarea voastră de intenție este vagă, prea lungă sau plină de greșeli de ortografie, un angajator poate pune la îndoială potențialul vostru pentru acel loc de muncă. De asemenea, un consilier juridic care se prezintă în instanță trebuie să fie foarte atent și la vestimentația aleasă. Roba de consilier juridic este foarte importantă atunci când sunteți prezenți în instanță pentru un plus de respect și de eleganță pentru statutul de consilier juridic.

  1. Înțelegerea oamenilor.

Aplicarea legii nu este o practică abstractă. Nu are importanță câte cunoștințe aveți din punct de vedere academic, la sfârșitul zilei, lucrați cu oamenii, în numele oamenilor și luați decizii care aduc schimbări în viața oamenilor. Trebuie să fiți persuasivi și capabili să înțelegeți și să citiți oamenii. Acest lucru vă permite să evaluați reacțiile și onestitatea acestora și vă ajută să vă decideți asupra celei mai bune abordări pe care să o întreprindeți pentru a obține rezultatul dorit.  

  1. Perseverența

Perseverența reprezintă o abilitate importantă alături de angajament și multă muncă. Acest lucru este important și atunci când vă pregătiți pentru lucrarea de licență și pentru diferite specializări și calificări însă,  munca voastră nu se încheie aici. Atunci când lucrați că și consilier juridic, trebuie să aveți perseverența necesară pentru a finaliza lucrările și pentru a le conduce către cel mai bun rezultat.

7.Creativitate

Consilierii juridici nu sunt doar logici și analitici și au nevoie de o mare creativitate în rezolvarea problemelor. Cea mai bună soluție nu este întotdeauna cea mai evidentă și pentru a găsi cea mai bună rezolvare este nevoie să gândiți în afara normelor impuse sau a celor deja fixe și prestabilite.

Cheia pentru a avea succes că și consilier juridic este identificarea informațiilor relevante și capacitate de a le explica într-un mod clar și concis. Perfecționându-vă abilitățile enumerate sunteți mai aproape către o carieră de succes. Folosiți-vă de timpul petrecut la universitate pentru a vă familiariza cu toate aceste lucruri și pentru a vă îmbunătăți abilitățile esențiale în mod continuu.

Comentarii

Din aceiași categorie

Close
Close