Tipuri de senzori de parcare

Exista doua tipuri de senzori de parcare: senzori de parcare cu ultrasunete si senzori de parcare electromagnetic
-
Senzori de parcare cu ultrasunete
Acesti senzori joaca un rol cheie in detectarea obiectelor cu ajutorul undelor sonore de inalta frecventa. Acesti senzori produc impulsuri de sunet care reflecta obiectele apropiate. Un receptor observa undele reproduse si estimeaza spatiul din masina pana la obiect. De obicei, acesti senzori sunt conectati la un dispozitiv de alarma pentru a da o alerta soferului atunci cand un obstacol se apropie de vehicul. Sigur ca pot exista si unele dezavantaje care pot aparea prin utilizarea acestor senzori, care includ urmatoarele: obiectele minuscule nu sunt detectate frecvent, carnea, plasticul sau sangele nu pot reproduce unde ultrasonice, murdaria depusa pe bara unde sunt instalati senzorii poate impiedica functionarea corecta a senzorului.
-
Senzori de parcare electromagnetici
Un senzor de parcare electromagnetic este utilizat pentru detectarea obiectelor din apropiere cu ajutorul frecventelor electromagnetice. Acesti senzori detecteaza o gama extinsa de lungimi de unda peste spectrul electromagnetic, pot observa diferite tipuri de obiecte fara limite similare ale senzorilor de parcare cu ultrasunete. Senzorii de parcare pot fi insotiti de o camera pentru a ajuta proprietarii de masini in vizualizarea vehiculului, precum si zona din jurul masinii.
Principiul de functionare al senzorului de parcare depinde in principal pe principiul senzor electromagnetic, sau ultrasonic. Ori de câte ori soferul foloseste viteza inversa, atunci senzorii de parcare se declanșează automat si transmit semnale ultrasonice. Cand aceste semnale lovesc obiectul apropiat, acestea sunt imediat replicate si din nou sunt capturate de senzorii de parcare.
Cand masina se deplaseaza spre un obiect, atunci sistemul de alarma ofera o alerta soferului masinii cu un sunet sonor pentru a preveni vehiculul. Unele companii de automobile ofera o camera incorporata pentru a avea o viziune exacta a zonei inconjuratoare a vehiculului.
Care sunt avantajele senzorilor de parcare? Avantajele acestora includ urmatoarele:
Scade stresul soferului in timpul parcarii auto.
Reducere zona invizibila din regiunea vehiculului, usureaza sarcina dificila a parcarii in locuri inguste.
Sporeste vizualizarea zonei din jurul masinii pentru a identifica cu usurinta obiectele apropiate de aceasta.
Pe langa avantajele mentionate, trebuie sa punctam si limitarile senzorilor de parcare, care includ in principal urmatoarele: detectarea obiectelor verticale sau plate este relativ dificila, cand suprafata este acoperita cu zapada sau cu noroi, senzorul nu reuseste sa detecteze obiectul.
Cunoscand principiul de functionare, avantajele dar si anumite limitari ale senzorilor de parcare, nu ne ramane decat sa ne bucuram de acestia si sa nu uitam ca senzorii de parcare nu te invata sa parchezi, te ajuta doar sa parchezi cu mai multa usurinta si in siguranta, in locuri inguste, pe timp de noapte sau zi.