Sfaturi pentru aplicarea corectă a fungicidelor

La modul general, bolile plantelor pot fi gestionate corect prin integrarea unor practici de control care pot include: rotația culturilor, selecția de soiuri tolerante sau rezistente, respectarea perioadelor de plantare, igienizarea și aplicarea fungicidelor. Aplicarea corectă a fungicidelor are un rol esenţial pentru combaterea bolilor în timpul etapelor de formare și de creștere a culturilor şi pentru creşterea productivității acestora.

În mod evident, trebuie să cunoşti produsul şi proprietăţile acestuia, pentru a-l folosi cu succes. Dincolo de acest aspect, va trebui să mai ţii cont și de altele care fac subiectul acestui articol.

Înainte de a aplica un fungicid, diagnostichează corect boala care afectează planta

Să folosesesti optim un fungicid presupune să îl selectezi în funcţie de boala care afectează plantele. Practic, este necesar să obţii un diagnostic corect de la un profesionist şi să aplici măsura de control recomandată de acesta, care poate consta în:

  • Fungicide protectoare – care formează o peliculă protectoare pe suprafața plantelor și inhibă germinarea sporilor fungici. Un astfel de fungicid nu are activitate după infectare;
  • Fungicide sistemice – care sunt absorbite în țesutul plantei și pot oferi activitate după infectarea plantelor.

Pregăteşte echipamentul de aplicare

Păstrează echipamentul și uneltele complementare de aplicare în perfectă stare. Ai în vedere ca presiunea, debitul, duzele (în general, pentru aplicarea unui fungicid se recomandă duzele conice), toate furtunurile, rezervorul, precum și restul componentelor să fie într-o stare foarte bună. Sumarizând, este esenţial să păstrezi echipamentul curat, calibrat și cu duzele corecte.

Calibrează pulverizatorul

Calibrarea incorectă a pulverizatorului este o cauză frecventă de aplicare a unei cantități prea mari sau prea mici de fungicid, iar urmările acestei greşeli determină apariţia toxicităţii fungicide sau a unei boli necontrolate. Ai în vedere că pulverizatoarele trebuie să fie recalibrate ori de câte ori se fac modificări la duză, presiune sau viteză.

O investiție minimă în întreținerea corectă a echipamentului se amortizează imediat printr-o utilizare mai precisă și mai eficientă a produselor.

Încarcă şi dozează corect fungicidul

În pulverizatorul în care vei încărca fungicidul este recomandat să pui apă pură, cu pH 7. Apa prea acidă (cu pH mai mic de 7) sau prea alcalină (pH mai mare de 7) poate să reducă activitatea fungicidului.

Pe de altă parte, pentru a evita greşelile pe care le poţi face la dozare, trebuie să urmezi instrucţiunile specifice. Să foloseşti o cantitate mai mare de substanţă, decât aceea care este recomandată, poate fi la fel de dăunător ca atunci când nu utilizezi cantitatea suficientă. Unele dintre magazinele online care vând fungicide au instrucțiunile de utilizare pe fiecare pagină de produs. Desigur, această abordare te ajută. Citind informaţia corectă nu doar că vei putea să alegi produsul optim, ci să şi îl aplici corect.

Stabileşte corect momentul aplicării fungicidelor prin pulverizare

Înainte de a pulveriza un fungicid, ia în considerare condițiile de mediu. Practic, fii atent la prognoza meteo. Vremea are o mare influență asupra calității aplicării produselor de protecție a plantelor. Poţi găsi mai multe site-uri web unde să consulţi prognoza meteo cu o acuratețe rezonabilă (chiar și aplicații care integrează aceste informații cu alte informații mai specifice și mai detaliate). Evită zilele ploioase și cu vânt.

Pe de altă parte, citind eticheta, cel mai probabil vei găsi informații utile cu privire la intervalul de temperatură în care produsul acționează cel mai bine. Este esențial să te asiguri că ziua pe care o alegi pentru tratament nu încalcă aceste condiții.

În final, te sfătuim ca atunci când nu obții rezultatele așteptate să evaluezi practicile de aplicare pentru a găsi motivul eșecului. Corectează eventualele greșeli pentru a preveni eșecul pe viitor!

Din aceiași categorie

Back to top button