Dialog cu Ciuburciu (Vascar): Achizitionam carne la un pret mai mare, pentru a fi vizibili la export

Vlad Ciuburciu, Directorul General Vascar, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata carnii din Romania, a precizat de unde isi procura compania pe care o conduce materia prima.
„Preponderent, cumparam carnea din Uniunea Europeana. Achizitionam si din Romania, insa, tinand cont ca in tara noastra exista pesta porcina, majoritatea fermierilor si abatoarelor beneficiaza de stampila hexagonala. Avand in vedere faptul ca Vascar exporta unele produse in Uniunea Europeana, avem nevoie de carne cu stampila ovala. Iar din Romania este destul de dificil de procurat aceasta carne. Din acest motiv, suntem obligati sa cumparam carne de la abatoare cu standarde foarte inalte, din Germania, Spania, Belgia, tari care tin pesta porcina sub control si care ne ofera carne de calitate, la un pret corect”, a declarat Ciuburciu (Vascar).
Conform Art. 20 din Norma sanitar veterinara care stabileste procedura pentru marcarea si certificarea carnii proaspete si marcarea produselor de origine animala destinata consumului uman, stampila ovala este corespunzatoare „produselor de origine animala obtinute in unitatile autorizate pentru schimburi intracomunitare si contine in partea de jos abrevierea CE sau EC”.
In schimb, stampila hexagonala este destinata „produselor din carne obtinute de la porcinele domestice, fabricate in unitatile autorizate pentru schimburi intracomunitare si contine in partea de jos mentiunea Controlat sanitar veterinar”.
Vlad Ciuburciu (Vascar) a mai precizat ca, in anii anteriori, compania pe care o conduce procura mai multa materie prima din Romania. Insa, odata cu evolutia pestei porcine in tara noastra, a trebuit sa se orienteze catre alte state din Uniunea Europeana.
„De cand a inceput pesta porcina in tara noastra, la mijlocul anului 2018, lucrurile s-au schimbat. Foarte multe judete sunt in scenariul rosu, cum spun autoritatile, iar acest lucru inseamna ca pot furniza carne doar pentru procesatorii care isi vand produsele exclusiv in tara”, a explicat Directorul General.
De altfel, Ciuburciu (Vascar) a precizat ca brandul vasluian a decis sa isi pastreze in continuare exporturile, chiar daca acestea nu au o pondere foarte mare in totalul cifrei de afaceri.
„La Vascar, inca incercam sa ne mentinem exporturile, chiar daca am avut la un moment dat o oportunitate de a renunta si de a face economie achizitionand materie prima doar din Romania. Am preferat sa achizitionam carne la un pret mai mare, din Uniunea Europeana, doar ca sa ne putem pastra stampila si sa fim vizibili si la export”, a explicat Directorul General.
Acesta a precizat ca, in viitorul apropiat, Vascar pregateste noi planuri ambitioase la export. „De curand, am demarat un parteneriat cu un retailer din Serbia, este vorba despre un proiect-pilot, pe o marca proprie de conserve. Una dintre cerintele lor a fost aceea de a avea o trasabilitate foarte clara a produselor, iar carnea sa fie de provenienta UE, nu Romania. Din acest motiv, am avut mici impedimente, a trebuit sa le furnizam trasabilitati foarte clare cu provenienta carnii, dar si documente, pentru a putea trece vama”, a adaugat Ciuburciu (Vascar).