Salariu minim din Romania vs Slovacia

Gevernul Romaniei a prezentat un proiect de lege in care doreste ca de la inceputul anului 2021 sa mareasca salariu minim pe economie la 2300 de lei. Chiar si in acest caz Romania se situeaza la finalului clasamentului privind salariile minime din euroopa.

Pentru a afla salariul brut in functie de net si care sunt taxele si impozitele obligatorii retinute de angajator poti utiliza calculator salariu net 2021.

Slovacia va creste salariu minim in 2021 si va introduce noi tarife pentru munca de noapte si de weekend, precum si munca prestata in afara unei relatii de munca contractuale.

Guvernul slovac a prezentat parlamentului un proiect de lege care ar creste salariul minim lunar in 2021 de la 580 euro actual la 623 euro. Aceasta ar insemna ca salariu minim va corespunde cu aproximativ 57% din salariul mediu brut din Slovacia anul trecut. Cuantumul salariului minim pe ora va creste la 3,580 euro fata de actualul 3,333 euro pe ora lucrata.

In acelasi timp, se propune modificarea sistemului de sase niveluri de baza ale salariului minim pe baza gradului de intensitate a muncii. In prezent, ultimele cinci niveluri sunt exprimate ca multiplu al cuantumului de baza al salariului minim. Pe baza acestui proiect de lege, va fi introdusa o noua crestere forfetara de 43 euro.

Se propune ca suprataxa salariala sa fie modificata de la procent la o anumita suma, care este mai mica in comparatie cu situatia actuala. Taxa suplimentara pentru munca de noapte este stabilita in prezent la 40% din salariul minim pe ora si 50% pentru munca periculoasa. Factura se schimba cu 40% la 1,43 euro si 50% la 1,79 euro. Atunci cand natura muncii necesita munca pe timp de noapte, suprataxa salariala se va schimba de la actualul 35% din salariul minim pe ora la 1,25 euro.

Atunci cand natura locului de munca necesita munca in zilele de sambata se propune modificarea suprataxei salariale pentru munca de sambata de la actualul 50% si 45% la 1,79 euro si respectiv 1,61 euro.

Pentru munca de duminica, suprataxa salariala se va modifica de la 100% si 90% initiale la 3,58 euro si 3,22 euro.

Remuneratia pentru angajatii cu acorduri privind munca prestata in afara unei relatii de munca intr-o zi de sarbatoare legala ar fi modificata de la actualul 100% din cuantumul salariului minim pe ora la o cota forfetara de 3,58 euro.

Belgia propune mariri de salariu inca din 1 ianuarie 2021. Guvernul lor declara: incepand cu 1 ianuarie 2021, au fost anuntate niveluri salariale brute minime anuale pentru angajatii straini pentru regiunile belgiene Bruxelles si Flandra.

Comentarii

Din aceiași categorie

Cristian Mateica
Close
Close