M-am apucat de renovat, câteva sfaturi din experiența mea neplăcută

Acest articol vine după o experiență proprie, neplacută, din pacate, dar din care am avut de învățat. Iarna trecută am cumpărat o garsonieră în care m-am și mutat, problema era ca avea nevoie de renovare, fiind într-o stare mai rea; Am decis ca după ce trece iarna să ma apuc de renovat, am facut niște planuri și ceva calcule.

În luna iulie am decis că mă pot apuca de treabă, așa că am apelat la o cunoștință care mi-a recomandat un ” super meseriaș”, care lucrează în construcții și știe. În momentul când m-am întâlnit cu el, avea o față care nu inspira încredere absolut deloc, dar am zis ca fiind recomandare trebuie să fie ok.

Am batut palma cu omul la o sumă, a doua zi trebuia să se apuce de treabă, dar dupa ce ne-am înțeles, peste ceva timp mă sună și îmi zice că mâncare nu ofer? deși i-am zis din start că eu plătesc cât cere, restul se descurcă, dar până la urmă am zis că hai, un meniul zilei e ok. A doua zi ce să vezi, la ușă se prezintă două persoane, meseriașul și încă unul, care de fapt el avea toate sculele, am zis hai că poate termină mai repede, dar nu plătesc nimic în plus față de cât ne-am înțeles.

Inițial i-am zis că-i ofer doar lui mâncare, pentru că eu nu m-am înțeles cu el să vină și a doua persoană, dar până la urmă i-am cumpărat și lui, deci cheltuieli în plus neprevăzute.

La întrarea în casă le-am spus destul de clar, la mine în casă nu se fumează, pentru că eu sunt operat la plămâni, ei au spus că e ok, ca mai pe seară la plecare să găsesc numa chiștoace pe jos, atât în bucătărie cât și pe hol, după cum vedeți în poză.

Evident că m-am apucat să verific munca depusă în acea zi și ce să vezi, surpriză, faianța pusă strâmb, ciobită și în colțuri puse bucățele strambe și ciobite. Faianța a fost tăiată cu flexul, foarte prost, eu am crezut că o taie cu mașina de tăiat faianță, dar nu avea așa ceva.

În loc să taie faianța pe un suport ceva, el a tăiat direct jos, pe mozaic, și a băgat flexul și în mozaic de nu puteai să stai în casă de praf.

Peretele din poza, după spusele meseriașului a fost finisat perfect, incredibil, sub faianță a pus foarte mult material și era mult prea ieșită în afară față de perete.

În timpul lucrărilor mi-au zgariat ușa de la intrare și au făcut-o în ultimul hal, nu au protejat-o deloc.

Din păcate am apucat să le dau avans, dar i-am sunat imediat și le-am spus că la mine în casă nu mai intră, am cerut și avansul înapoi, dar ….au băut banii și erau săraci lipiți.

După ce am renunțat la această recomandare de succes, am intrat pe olx, am văzut un alt „meseriaș”, cu ceva portofoliu de lucrări, am zis că e ok. A venit omul, ne-am înțeles la bani și a început lucrarea, evident că a început cu miștourile, că ce meseriaș am avut, bla bla bla….

În prima zi a fost ok, am fost mulțumit, iar la sfârșitul zilei am plătit avansul, de a doua zi, a început să lucreze într-o mare bătaie de joc, plus că deși i-am spus că cel de dinainte a mai venit cu cineva și nu vreau să se repete, a 3-a zi a mai apărut unul, care cică lucra pentru el. Prețul a fost cât de cât ok, dar lucrarea nu a făcut banii, am ajuns să mă întreb dacă nu cumva toți meseriașii adevărați au plecat din țară și aici au rămas doar cei de tip Dorel, care nu au habar și mai au și pretenții mari.

Pereții a spus ca vor ieși perfect, dar nu au ieșit deloc așa și el să zică că nu are ce face ca așa sunt ei strâmbi, păi nu te-am plătit să-i îndrepți?

După ce a dat gletul trebuia finisat cu șmirghel, dar el a zis ca nu e nevoie, ca dă foarte bine cu glet încât nu mai trebuie finisat, nu a fost deloc așa, peretele a ieșit tot cu denivelări.

Pe lângă toate aceste probleme, costul renovării m-a ajuns mult mai mult decât am calculat eu, au apărut tot felul de cheltuieli neprevăzute, astfel că la sfârșitul lucrarii am scos din buzunar peste dublu față de calculul inițial.

În concluzie, iată câteva sfaturi dacă vrei să te apuci de renovat:

  • Dacă meseriașul nu prezintă încredere sub nici o formă nu lucra cu el, chiar dacă este recomandare.
  • Cere să vezi neparat un portofoliu, dar care să aibă cât mai multe lucrări.
  • Dacă vă înțelegeți într-un fel, nu schimba înțelegerea absolut deloc.
  • Urmărește lucrarea cu atenție, chiar dacă le stai pe cap, o faci pe banii tăi, dacă ți la calitate nu-i lăsa să-și bată joc.
  • Nu te baza niciodată pe socoteala inițială, întotdeauna apar cheltuieli neprevăzute.
  • Nu accepta compromisuri, dacă meseriașul promite calitate asta trebuie să ofere.

A fost prima renovare din viața mea, nu mă pricep la amenajări sau la construcții și am greșit, dar am câștigat o experiență care mă va ajuta pe viitor când voi mai renova.

Din aceiași categorie

Back to top button