Echipamente de protecție pentru „meșterul de weekend”

Dacă și ție îți place să repari, alterezi sau sa îmbunătățești lucrurile de prin casă sau curte, atunci articolul acesta este pentru tine. Fie că vorbim despre construit căsuțe de păsări sau de schimbat întregi structuri ale casei, hobby-urile tale merită atenție și grijă.

Și înainte să te gândești „eu n-am nevoie de echipamente de protecție, ce fac eu nu este îndeajuns de periculos”, dă-ne voie să împărtășim cu tine niște date statistice.

În primul rând, e bine de reținut că domeniul construcțiilor este cel mai periculos mediu de lucru din țară. N-o spunem doar noi – o confirmă și Forbes România, în articolul lor, „Cum arată topul celor mai riscante meserii din România”. Nu contează că nu lucrezi pe un șantier per-se: dacă folosești ustensile tăioase sau grele, ești expus la substanțe dăunătoare organismului sau lucrezi de la înălțimi mari, e bine să folosești echipamente de protecție corespunzătoare.

Și astea sunt doar câteva dintre exemplele de momente ce necesită protecție! Nu-i de mirare că Protecția Muncii are numeroase articole despre potențialele riscuri și cum ne putem feri de ele. În concluzie, un lucru e cert: paza bună trece primejdia rea. 

Prin urmare, cum facem să ne protejăm în timpul activităților de meșteșugit?

Este important să te informezi în legătură cu activitățile pe care le desfășori și să afli ce echipamente de protecție sunt necesare în cazul lor. Un mod accesibil este de a intra în contact cu cineva care are hobby-uri comune cu tine – astfel poți primi niște îndrumări venite din experiențe personale, împreună cu ponturi și trucuri ale meseriei.

Însă până atunci, există cel puțin două lucruri ce nu trebuie să lipsească din trusa meșterilor – profesioniști sau amatori.

În primul rând, o pereche de bocanci de protecție. În orice domeniu ți-ai desfășura activitatea, șansele să scapi ceva greu, să calci strâmb sau să nimerești ceva ascuțit sunt destul de mari. În plus, o pereche sănătoasă de bocanci de protecție îți oferă stabilitatea și siguranța de care ai nevoie pentru a sta fără griji, indiferent de vreme sau de circumstanțe.

Ai mare grijă – există mai multe tipuri de bocanci, cu o multitudine de caracteristici ce pot fi personalizate. Documentează-te înainte și investește în ceea ce ți se potrivește perfect.

Apoi, merită să investești într-o pereche de ochelari de protecție. Rumeguș, praf sau fum îți pot intra în ochi cu ușurință atunci când nu îi protejezi corespunzător. După cum bine știi, este foarte ușor să iriți ochii sau chiar să-i rănești. Merită să achiziționezi încă de la început de drum o pereche de ochelari de protecție – în general nu sunt costisitori și dacă ai grijă de ei, îi poți folosi un timp îndelungat.

La fel ca la bocanci, trebuie să te documentezi puțin – există mai multe tipuri, în funcție de aria de activitate. De exemplu, ochelarii pentru sudură nu se aseamănă cu cei pentru aburii chimici. Alege o pereche care să fie cât mai adaptată nevoilor tale.

În concluzie, ce-am învățat astăzi?

Oricare ar fi hobby-ul tău preferat de „meșter”, este vital să ai echipamentele de protecție potrivite pentru activitatea pe care o întreprinzi. O pereche de bocanci de protecție și una de ochelari de protecție reprezintă un minim de siguranță pentru oricine. 

Din aceiași categorie

Back to top button