Cate tipuri de prize electrice exista la nivel global?

Este o realitate faptul ca am inceput sa cumparam din ce in ce mai des, din magazinele online chinezesti sau americane, tot felul de produse. Sunt persoane care cumpara chiar si prize si intrerupatoare. Totusi, ar fi o mare greseala sa faceti asta, mai ales in cazul prizelor sau cand vorbim despre prelungitoare, deoarece pe langa posibilele taxe vamale, celalalt punct important este faptul ca acestea nu sunt intotdeauna potrivite pentru instalatiile noastre electrice. Pentru ca acestea nu sunt, din pacate, identice de la un continent si chiar de la o tara la alta. Pentru Europa exista multe tipuri diferite de prize. La nivel global trebuie sa mentionam faptul ca situatia este foarte complicata, deoarece exista un total de 15 tipuri de prize electrice. De aceea, daca doriti sa nu aveti probleme cu prizele, trebuie sa cumparati doar din magazine din tara, magazine precum savelectro.ro. Asa sunteti sigur ca nu dati gres si, daca ceva nu functioneaza, produsul poate fi returnat sau schimbat.
Si totusi, care sunt cele 15 tipuri de prize electrice? Pentru specialistii in domeniu acestea sunt notate de la Tip A si pana la Tip O.
Cele 15 tipuri de prize electrice sunt:
–Tip A (priza americana): acest tip de priza este folosit in S.U.A. – Canada – America Centrala si este fara conexiune la pamant (fara impamantare).
–Tip B (priza americana): folosita tot in S.U.A. – Canada – Mexic – Japonia, dar cu conexiune la pamant.
–Tip C (priza UE): este folosita in Europa – Asia – America de Sud si este fara conexiune la pamant.
–Tip D: este folosita in India – Pakistan – Orientul Mijlociu – Asia de Sud-Est si are conexiune la pamant.
–Tip E (priza UE): si este folosita in Europa (Franta, Belgia, Polonia, etc.) si Tunisia, prevazuta cu conexiune la pamant.
–Tip F (priza UE): folosita in Europa (Germania si alte tari) si Rusia, cu conexiune la pamant.
–Tip G (priza Marea Britanie): folosita in Marea Britanie, Africa si Caraibe si are conexiune la pamant.
–Tip H: este priza folosita in Israel cu conexiune la pamant.
–Tip I (priza China): este priza folosita in China, dar si in Australia, Noua Zeelanda si Argentina. Aceasta este cu sau fara conexiune la pamant.
–Tip J: priza folosita in Elvetia – Liechtenstein, cu conexiune la pamant.
–Tip K: priza folosita in Danemarca, cu conexiune la pamant.
–Tip L: este priza folosita in Italia si este cu conexiune la pamant.
–Tip M: este priza folosita in Africa de Sud si are conexiune la pamant.
–Tip N: este priza folosita in Brazilia, cu sau fara conexiune la pamant.
–Tip O: acest tip de priza este folosita in Thailanda si este cu conexiune la pamant.
De exemplu, diferenta dintre prizele de tip E si F, ambele europene, provine de la sistemul de impamantare care este diferit in Germania si Franta. In Germania, impamantarea este facut cu doua file metalice care se desfasoara de-a lungul soclului, in timp ce in Franta, acesta este asigurat printr-un stift metalic central pentru prizele barbatesti si o gaura pentru prize feminine.
Cu toate acestea, soclurile de tip E si F sunt compatibile intre ele pe marea majoritate a echipamentelor electrice (poate, in afara de cateva aparate foarte vechi). Cele de tip E, fiind echipate cu sistemul dublu, pot fi, prin urmare, utilizate in intreaga Europa fara griji (cu exceptia Regatului Unit). Astfel ca, in Romania folosim prize de tip E.
Aveti grija insa, in cazul in care calatoriti, chiar daca in locurile de cazare turistice este posibil, in mod normal, sa gasiti prize UE, pot exista locatii care sa aiba si un sistem diferit.