Cat de frumos si eroic este sa deveniti servant pompier

Multi oameni viseaza sa devina pompier, fascinati de imblanzirea focului, de uniforma, de camioanele rosii, sirene, scara mare, furtunul de incendiu … Salvarea, salvarea vietii uneori, protejarea mediului… atatea misiuni nobile si pretioase sunt indeplinite in fiecare zi de curajosii pompieri! Aceasta slujba dinamica si solicitanta, care a fost creata pentru a-i servi pe altii, necesita adesea o vocatie.

Nu este o meserie ca oricare alta. O putem asemui cu cea a politistului sau a profesorului, dar si a medicului. Daca nu aveti chemarea aceea, nu trebuie sa o faceti!  In plus, un pompier nu are rolul doar de a stinge incendiile. Rolul lui consta si in interveniti facute in orice situatie de urgenta.

Misiunile sale:

-Asigura primul ajutor pentru victimele accidentelor rutiere si pentru alte persoane ranite in urma unor arsuri, caderi, tentative de suicid, coma etilica etc.

-Asigura marcarea accesului la zonele de interventie (locuri unde s-au produs accidente rutiere, cladiri care sunt pe punctul sa se prabuseasca, situri industriale cu risc ridicat in urma unei explozii, scurgeri de gaze sau substante toxice / poluante).

– Asigura extragerea si transportul persoanelor ranite in timpul accidentelor de circulatie (rutiere, navale, aeriene, feroviare).

-Evacueaza oamenii in caz de inundatie, prabusire a unei cladiri / locuinte (explozie, cutremur etc.).

-Stinge incendii (paduri, case, vehicule, depozite …).

-Intervine pentru a rezolva problemele casnice, cum ar fi o blocare a ascensorului cu persoane in interior, o scurgere de gaze, salvarea animalelor.

-Verifica standardele de protectie impotriva incendilor precum si siguranta inainte de a deschide o noua cladire pentru public.

Pompierul are posibilitatea de a urca in rang prin competitii interne, si se poate specializa: scafandru, celula mobila de interventie chimica etc.

Calificarile necesare

Disponibilitate: indiferent daca este zi sau noapte, imediat ce suna alarma, pompierul trebuie sa fie gata sa plece in interventie. In plus, de multe ori, pompierul doarme la cazarma.

Stare fizica buna: interventiile pot sa aiba loc una dupa alta intr-un ritm sustinut. Rezistenta buna este esentiala pentru a fi eficienta indiferent de situatie. Un foc poate fi de mici dimensiuni, dar complicat de stins si, prin urmare, acest lucru necesita multa energie si rezistenta. Transportul unei victime intre locuinta sa si ambulanta, de exemplu, poate fi, de asemenea, deosebit de solicitant fizic, in functie de context (transport pe un scaun sau targa, scari inghesuite etc.).

Autocontrol si stabilitate psihologica: prin natura lor, interventiile pompierilor sunt dure din punct de vedere fizic si psihologic. Suferinta, moarte, exista atatea realitati la care este expus un pompier. Profesionalismul si experienta sunt apoi aliati pentru a intelege mai bine aceste situatii. Calmul este esential pentru a-i permite pompierului sa actioneze cu pragmatism si discernamant, pentru a evalua riscurile cu precizie pentru a nu provoca un „accident excesiv”.

Abilitati interpersonale si spirit de echipa: pe de o parte, sa traiesti in cazarmi, sa efectuezi interventii, sunt lucruri ce impun o adevarata placere de lucra in echipa, de a avea o viziune colectiva. Pe de alta parte, abilitatile interpersonale, tactul, discretia si etica sunt calitati necesare in viata de zi cu zi a unui pompier, avand in vedere interactiunile sale cu victimele sau cu celelalte meserii cu care lucreaza precum politia, jandarmii …

Daca doriti sa deveniti, pentru inceput, servant pompier, puteti accesa site-ul https://www.cursuriautorizate.eu/categ-servant-pompier. Cursul de Servant Pompier este avizat de IGSU (Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta) si autorizat de Autoritatea Nationala pentru Calificari (fost C.N.F.P.A). Conform Legii nr. 307 din 12 Iulie 2006, articolul 27 alin. 2, privind Apararea Impotriva Incendiilor, se specifica faptul ca personalul institutiilor/firmelor care detin atributii in domeniul apararii impotriva incendiilor trebuie sa participe la cursuri de formare profesionala realizate in centre de formare si evaluare abilitate prin lege pe baza standardelor ocupationale recunoscute la nivel national.

Programul cursurilor teoretice si a activitatii practice este flexibil si adaptabil in functie de nevoile cursantilor. Cursul se adreseaza tuturor persoanelor care fac parte din echipa de interventie, salvare si prim ajutor din cadrul serviciilor voluntare/private pentru situatii de urgenta sau tuturor persoanelor care doresc sa faca o cariera in aceasta meserie. In urma finalizarii examenului de absolvire, cursantii vor intra in posesia certificatelor de Absolvire pentru
ocupatia de “Servant Pompier” si a suplimentelor descriptive care atesta
competente dobandite in urma cursului.

Multi pompieri sunt considerati de multi drept cowboy moderni, iubiti si respectati universal. Sarcinile pe care un pompier le indeplineste sunt mult mai largi decat isi realizeaza multi oameni. In ciuda haosului care inconjoara o situatie de urgenta, un pompier este de asteptat sa isi mentina concentrarea si sa ofere comunicare, atat celorlalti respondenti de urgenta, cat si victimelor sau familiilor victimelor care ar putea fi la fata locului.

Deoarece pompierii vad adesea oamenii in cel mai tragic moment al vietii lor, acesta poate fi un proces dificil. Un pompier trebuie sa-si pastreze empatia pentru victima fara a fi atat de implicat emotional incat locul de munca sa devina prea mult pentru a-i face fata.

Da, a fi pompier este greu, insa este una din cele mai nobile meserii pe care cineva le poate alege!

Comentarii

Din aceiași categorie

Close
Close