Efectueaza diagnostice precise cu ajutorul stroboscopului

Un stroboscop este un dispozitiv care la intervale precise de timp emite flashuri luminoase. Intr-un mediu intunecat ochiul omenesc se obisnuieste rapid cu succesiunea de flashuri luminoase. Acesta percepe in mod corespunzator numai momentele de lumina. Daca acestea se produc impreuna cu un obiect in miscare, apar numai imaginile individuale ale acestuia doar odata cu emiterea flashului luminos.

In domeniile industriale, stroboscopul se utilizeaza in special pentru masurarea turatiei echipamentelor rotative. Aceasta tehnica serveste, de asemenea, la recunoasterea si conferirea de vizibilitate posibilelor erori.

Pentru a putea determina turatia unui echipament se utilizeaza un marker. Acesta apare cu o miscare constanta in acelasi moment si in acelasi loc. Daca ritmul miscarii markerului coincide cu lumina flashului stroboscopului, acesta se produce odata cu fiecare lumina a flashului. Efectul este ca imaginea vazuta sa ramana exact aceeasi. Pentru observator se inregistreaza aproape o oprire a miscarii.

Acest tip de masurare se realizeaza atat in regim mobil, cat si stationar. Un stroboscop manual mobil permite efectuarea unei verificari flexibile la fata locului a echipamentelor si subansamblelor.

Pentru utilizarea in mediul industrial, un stroboscop trebuie sa indeplineasca mai multe aspecte:

  • succesiune rapida a flashurilor pentru un interval ridicat de masurare
  • sursa de lumina deschisa
  • iluminare extrem de scurta a flashului

Utilizarea stroboscopului

Stroboscoapele sunt instrumente care va permit sa observati si studiind un obiect in miscare, care poate fi rotativ sau oscilator, ca si cum ar fi stationar, precum si masura viteza acestuia.

Principiul de functionare se bazeaza pe observarea, in conditii de lumina slaba, a obiectului in miscare constanta, iluminat de blituri foarte scurte de lumina de intensitate mare.

Un stroboscop este usor de utilizat si poate fi folosit pentru masuratori nedistructive si fara contact in timpul functionarii. Acest lucru face din stroboscop un dispozitiv de diagnosticare important pentru tehnicienii de service si personalul de intretinere a componentelor rotative sau vibratoare. Stroboscopul este un instrument popular nu numai pentru controlul si monitorizarea proceselor industriale, ci si in cercetare si dezvoltare. Stroboscoapele cu semnal de declansare extern permit observarea secventelor de miscare in orice pozitie posibila. Stroboscoapele sunt instrumente versatile pentru vizualizarea secventelor de miscare foarte rapide. 

Determinarea turatiei, oscilatiei folosite in industrie cu ajutorul stroboscopului. 

Stroboscopul de turatii permite masurarea turatiei fara un contact mecanic cu obiectul aflat in rotatie. Se foloseste inertia ochiului omenesc, prin care un corp in vibratie sau rotatie pare imobil daca este iluminat cu impulsuri scurte, a caror frecventa de repetitie este egala cu frecventa de vibratie sau rotatie a corpului sau este un multiplu intreg al acesteia. 

Metoda stroboscopica permite masurarea celor mai mici turatii care se intalnesc in tehnica. Frecventa impulsurilor poate atinge valoarea de 1000 Hz, la care corespunde turatia de 60.000 rot/min

In activitatea cotidiana este important ca un stroboscop sa permita o utilizare flexibila. Un stroboscop manual permite verificarea performantei echipamentelor si subansamblelor la fata locului. O masurare precisa a turatiei este necesara intr-o multitudine de sectoare:

  • industria de automobile
  • industria textila
  • tehnica de transport prin vibratii

 

Din aceiași categorie

Back to top button