Diamantele ieri si azi
![](https://cristianmateica.com/wp-content/uploads/2019/11/cercei-cu-diamante-780x405.jpg)
Istoria bijuteriilor este la fel de veche ca civilizatia umana si reflecta procesul de crestere si dezvoltare acestei civilizatii. Se crede ca primele diamante au fost descoperite in India, cu cel putin 3000 de ani in urma, dar cel mai probabil acum 6000 de ani. Vorbind de istoria timpurie, diamantele erau intotdeauna folosite pentru gravarea sculelor din cauza duritatii lor. Diamante au fost gasite in toata lumea pe toate continentele. In 600 d.Hr., au fost gasite diamante in Borneo, o insula situata la nord de Australia. In anii 1700, Brazilia era o sursa bogata de diamante, iar in anii 1800, Africa de Sud era cunoscuta pentru oferta mare de diamante. Incepand cu anii 1970, Australia a fost o sursa mare pentru pietrele pretioase.
Grecii antici au numit diamantul „adamas”, adica „invincibil”, „indestructibil”, „propriu” si „neingrijit”. Razboinicii din Grecia antica purtau diamante, deoarece pietrele erau gandite sa intareasca muschii razboinicilor si sa le aduca invincibilitate. puterea, duritatea si frumusetea diamantului au fost apreciate de-a lungul istoriei in multe civilizatii. Celebrul poet persan Hafiz a remarcat ca „curcubeul este inchis intr-un diamant pentru totdeauna.”
In antichitate, un diamant a fost mereu considerat a fi un simbol al inocentei si puritatii. Grecii antici au crezut ca diamantele reprezentau lacrimile zeilor plangatori. Romanii antici credeau ca diamantele erau considerate parti ale inelelor exterioare ale stelelor, care cazusera pe pamant. Diamantul a fost intotdeauna considerat o piatra a castigatorilor. De fapt, a fost talismanul lui Iulius Cezar, Ludovic al IV-lea si Napoleon.
In secolul XX si ulterior, designul si dezvoltarea bijuteriilor s-au accelerat si acum sunt disponibile in forme extrem de elegante si la moda. Acest secol a fost caracterizat prin inceputul unei noi ere in confectionarea bijuteriilor. Au fost dezvoltate noi imbunatatiri tehnologice in taierea, lustruirea si asezarea pietrelor. In bijuterii au fost utilizate metale noi, cum ar fi platina si paladiul. In plus, noile tehnologii de turnare, impreuna cu noile utilaje sofisticate, au permis producerea de bijuterii mai versatile, folosind diferite modele, forme si stiluri.
Astazi, diamantele sunt folosite pentru podoaba (inele cu diamante, cercei cu diamante, bratari cu diamante, coliere si pandantive cu diamante) datorita frumusetii lor pure, dispersiei lor de lumina alba, stralucirii si indestructibilitatii lor. Gemologii evalueaza acum diamantele pe baza a ceea ce se numeste „cei 4 C”, referindu-se la carate, taietura, culoare si claritate.
In lumea de azi, bijuteriile au devenit parte din viata noastra de zi cu zi si din cultura noastra. Fabricarea bijuteriilor s-a imbunatatit exceptional de bine datorita implicarii computerelor si tehnologiei, dar cea mai mare parte a lucrarilor de taiere, lustruire si finisare a unei pietre pretioase este realizata manual de catre experti.