Cum să începi o afacere fără prea mulți bani
Ești încântat să începi o afacere. Poate ai o idee sau ești doar fascinat de ideea lansării și dezvoltării propriei firme. Ești dispus să îți asumi anumite riscuri, cum ar fi părăsirea locului de muncă actual sau acceptarea faptului că nu vei mai obține venituri pentru un timp. Dar există un obstacol logistic care te oprește: nu ai prea mulți bani.
La suprafață, aceasta pare a fi o problemă majoră, dar lipsa de capital personal nu ar trebui să te împiedice să-ți urmărești visele. De fapt, este posibil să începi și să-ți dezvolți o afacere aproape fără nicio investiție financiară personală – dacă știi ce să faci.
De ce o afacere are nevoie de bani
Să aruncăm o privire la motivul pentru care o afacere are nevoie de bani în primul rând. Nu există sumă fixă pentru pornirea unei afaceri, înrucât firmele diferite vor avea nevoi diferite. Este important să estimezi mai întâi cât de mult ai nevoie înainte de a începe să găsești metode alternative pentru finanțarea firmei tale.
Ia în considerare următoarele:
Licențe și autorizații. În funcție de zona în care locuiești, este posibil să ai nevoie de documente speciale pentru a putea funcționa.
Achiziții: Cumperi diverse materiale? Ai nevoie de computere și / sau alte dispozitive?
Echipamente. Aveți nevoie de mașini sau programe specializate?
Spațiu de birou. Aceasta este o cheltuială imensă și nu poți neglija lucruri cum ar fi Internetul, costurile utilităților, serviciile de curățenie și dacă să externalizezi sarcini de back office, cum ar fi salarizarea și facturarea altei firme etc.
Taxele legale. Ai de gând să consulți un avocat pe tot parcursul procesului de dezvoltare a afacerii tale?
Angajați, liber profesioniști și contractori. Dacă nu o poți face singur, vei avea nevoie de oameni pe care va trebui să-i plătești.
Acestea fiind zise, ai două căi principale de a începe o afacere cu mai puțini bani: scăderea costurilor sau creșterea capitalului disponibil din surse externe. Iată trei opțiuni:
Redu nevoile tale
Prima opțiune este să schimbi modelul de afacere, să optezi pentru unul cu mai puține nevoi. De exemplu, dacă intenționezi să începi o companie ca și consultant sau liber profesionist, poți să-ți reduci cheltuielile pentru „angajați” prin faptul că vei fi singurul angajat la început. Dacă nu ai nevoie de spațiu de birou, poți lucra de acasă. Poți căuta și găsi surse mai ieftine de consumabile sau renunța la produsele care sunt prea scumpe pentru a fi produse la început.
Pași mici, dar siguri
A doua opțiune presupune o perioadă de „încălzire” pentru afacerea ta. În loc să intri direct în afaceri, poți începe doar cu elementele de bază. poți crea un blog și un serviciu de nișă, reducând domeniul de aplicare, audiența și profitul, pentru a obține un start-up. Dacă poți începe să desfășori activități independente, vei evita unele dintre cele mai mari costuri inițiale (și te vei bucura și de o situație fiscală mai simplă).
Odată ce începi să realizezi niște venituri, poți să investești în tine și să construiești afacerea pe care ți-ai imaginat-o. Fă asta pas cu pas, nu dintr-odată.
Surse externe
A treia opțiune vizează generarea de finanțări din surse externe. Există zeci de modalități potențiale de strângere de capital – chiar dacă nu ai prea mulți bani proprii. Iată două surse potențiale pentru tine:
Prietenii și familia. Nu exclude posibilitatea de a obține ajutor din partea prietenilor și a familiei, chiar dacă trebuie să aduni capital din mai multe surse.
Investitori. Încearcă să găsești oameni care sunt dispuși să investească în proiecte îndrăznețe, care vor să ajute antreprenorii aflați la început de drum să-și creeze o afacere de succes.
Cu una sau mai multe dintre aceste 3 opțiuni, ar trebui să poți să reduci investiția personală la aproape nimic. Trebuie să crezi în ideea ta de afaceri și să nu renunți. Lipsa de capital este greu de depășit, dar dacă nu faci greșeli vei reuși.
Și după ce reușești să îți pui afacerea pe picioare, promoveaz-o cu ajutorul platfomei BIGG.ro. Reprezentanții acestei platforme îți pun la dispoziție trei pachete BIGG.ro: BIGG, BIGGER și BIGGEST pentru a-ți promova serviciile și produsele, pentru ca afacerea ta să devină vizibilă, pentru ca brandul tău să devină credibil.
De asemenea, platforma îți permite să stabilești relații de afaceri cu alte companii și să găsești cele mai bune oferte și oportunități.
Succes!