Cum ne dezvolta cititul? Beneficiile lecturii

Desi la ora actuala foarte multi dintre noi isi petrec timpul in mediul online, pe retelele de socializare si pe diverse website-uri, exista inca persoane carora inca le place sa citeasca si sa isi dezvolte cultura generala atunci cand au timp. In timp ce pentru unii cititul reprezinta o forma de relaxare si de distragere a atentiei, pentru altii reprezinta o sursa aditionala de informare si mai mult control asupra propriilor interese.

Cateva beneficii ale cititului constau in dezvoltarea culturii generale, crearea unui obicei sanatos, dezvoltarea capacitatii de a ne dezvolta si de a ne exprima ideile intr-un mod concis si corect.

Dezvoltarea culturii generale

Multe cunostinte nu pot fi asimilate de pe bancile scolii sau din familie, iar daca exista un anumit interes catre un domeniu anume, precum istorie, geografie sau stiinte exacte, atunci doar cartile de specialitate te vor ajuta să aprofundezi domeniul respectiv.

Cartile de spiritualitate, ezoterism îți vor oferii analize mai aprofundate despre viață. De asemenea, cartile scrise in limbi straine sau cele cu actiuni care se desfasoara in alte tari, cu alte culturi, pot oferi perspective noi asupra vietii si asupra prioritatilor oamenilor in diverse colturi ale lumii. Pe carti ieftine reduceri găsești o selecție impresionantă de carti online la oferta de preț.

Crearea unui obicei sanatos

Cu cat citim mai des, cu atat creierul se antreneaza, iar noi devenim mai agili si mai practici. 30 de minute de lectura pe zi sunt mai mult decat suficiente pentru cei care nu au foarte mult timp la dispozitie, insa vor totusi sa isi mentina mintea antrenata. Indiferent ca citim un ziar, un nou roman sau un studiu de specialitate, acest timp dedicat cititului ne ajuta sa invatam sa ne concentram mai bine si sa extragem ideile principale cu mai multa precizie.

Cu cat citim mai mult, cu atat suntem mai linistiti si gandim mai clar. Un om care citeste se autoeduca si astfel isi controleaza mai bine emotiile si comportamentul. Fiind o sursa de educatie si de dezvoltare a inteligentei, cititul ne ajuta sa evitam situatiile conflictuale si sa rezolvam diverse probleme intr-un mod cat mai realist si mai logic.

Exprimarea ideilor intr-un mod clar si concis

Cei care sunt obisnuiti sa citeasca mult si despre domenii diverse au o capacitate foarte dezvoltata de a se exprima, cu o varietate de cuvinte si fara a crea confuzii. Se spune ca pe masura ce citim mai mult si mai des, creierul se obisnuieste sa proceseze cantitati mai mari de informatii, iar capacitatile lingvistice si cognitive cresc si ne dau mai multa incredere in exprimarea propriilor convingeri.

Exista multe situatii in care suntem nevoiti sa prezentam argumente si sa ne exprimam punctele de vedere, iar o slabiciune la acest capitol ne poate aduce prejudicii in multe situatii. Doar citind si antrenandu-ne aceste abilitati putem invata sa ne aparam punctele de vedere mai bine si sa fim mai convingatori fata de cei din jur.

Suport pentru dezvoltarea personala

Chiar si in ceea ce priveste dezvoltarea personala, cititul poate fi o sursa foarte utila de informare. Daca dorim sa ne intelegem mai bine si sa invatam sa ne comportam corespunzator in relatiile cu cei din jur, atunci cartile de dezvoltare personala pot oferi sfaturi utile.

In functie de tema aleasa, putem afla despre diverse tipuri de personalitate, ce ne diferentiaza si ne aseamana cu cei din jur, cum putem sa ne dezvoltam punctele forte si sa lucram cu punctele noastre slabe si cum putem sa ne intelegem mai bine emotiile. În ultimii ani au apărut zeci de cărți de dezvoltare personală scrise de autori consacrati, ca de exemplu Dale Carnegie, Charles Duhigg, John Maxwell, Rhonda Byrne etc

Dacă nu te-ai hotărât ce carte de dezvoltare personală să alegi, te ie invit să descoperi top carti de dezvoltare personala bune în acest an.

Concluzii, Beneficiile lecturii

Exista multe studii care atesta, ca pe masura ce citim mai mult, creste si abilitatea noastra de a intelege texte mai lungi si de a extrage ideile principale. O persoana care citeste cate o carte la cateva saptamani are o viteza mai mare de absorbtie a informatiilor si mai multe usurinta in a sintetiza principalele idei, iar in relatiile cu cei din jur este mult mai deschisa si mai toleranta.

Pe lângă beneficiile cititului, contează și plăcerea lecturii. O carte buna o citești pe nerăsuflate! Lectură plăcută!

Comentarii

Din aceiași categorie

Cristian Mateica
Close
Close