Cele mai bune cutite de bucatarie si cum sa le cumparati

Pe masura ce gatiti mai mult acasa, este posibil sa va ganditi la tot mai multe tipuri de cutite. In ciuda seturilor mari si atragatoare de cutite de pe piata, alegerea ideala a cutitelor pentru bucatarie inseamna mai putin cantitate si mai mult calitate. Cutitele sunt cei mai bun prieteni ai bucatarului si cele mai esentiale instrumente in fiecare bucatarie. Veti ridica unul literalmente de fiecare data cand gatiti. Sunt obligatorii in orice casa cel putin trei cutite profesionale: un cutit de bucatar, un cutit de feliat legume si un cutit zimtat. 

Cum se cumpara cutite esentiale

Exista nenumarate optiuni atunci cand cumparam un cutit, precum seturi cu cutite supradimensionate si cu componente stralucitoare, deci cum determinati care este cea mai buna investitie pentru nevoile dvs.? Cutitele de calitate sunt de obicei realizate intr-unul din cele trei materiale de mai jos:

  • Otel cu continut ridicat de carbon;
  • Otel inoxidabil;
  • Un compozit al ambelor.

Otelul cu continut ridicat de carbon este caracterizat printr-o margine ascutita, dar rugineste daca nu este ingrijit. Otelul inoxidabil trebuie ascutit, dar este mai usor de intretinut. Un compozit are cele mai bune din ambele in ceea ce priveste rezistenta si usurinta ingrijire. Cu toate acestea, daca aveti un buget redus, nu ar trebui sa subestimati cutitele ceramice (adesea mai accesibile). Cele mai ascutite cutite pe care le puteti folosi sunt ceramice si le puteti pune in masina de spalat vase. Daca doriti ceva de calitate, atunci alegeti numai cutite profesionale.

Greutatea cutitelor

Cutitele sunt de mai multe tipuri si nu toate sunt potrivite tuturor – modul in care va simtiti cand luati un cutit in mana conteaza mai mult decat credeti. Alegeti intotdeauna cutite a caror greutate si dimensiune sunt oarecum comparabile cu cele ale persoanei care le foloseste. O persoana mica de statura nu se va simti confortabil cu un cutit mare si greu. Gasirea cutitului potrivit este extrem de personala. 

Cum sunt construite cutitele

In functie de tipul de cutitul pe care il cumparati, lama poate fi construita in doua moduri: fie ca o singura bucata de otel, care se extinde de la marginea lamei si prin maner, fie poate fi din doua bucati, denumit si stantat.

Un cutit forjat este format dintr-o singura bara de otel, care este incalzita si apoi asezata in forma. Acesta este un cutit mai greu.

Un cutit stantat este format dintr-o lama si un maner, primul taiat dintr-o bucata mare de otel, slefuit, tratat termic pentru durabilitate si atasat acestuia din urma. Aceste cutite tind sa fie mai putin costisitoare si nu la fel de puternice ca cele care sunt forjate.

Oricum, ambele optiuni sunt grozave – totul este despre cum se simte cutitul in mana si la preferintele personale.

Cum folosesti cutitele

In plus fata de cutitul bucatarului, un cutit de feliat legume si un cutit zimtat, exista o multime de alte optiuni in lumea cutitelor care va pot coplesi atunci cand incercati sa cumparati cutitul perfect. Inainte de a face cumparaturi, luati in considerare ceea ce aveti de fapt nevoie in bucatarie. Faceti achizitii individuale de cutite, mai degraba decat sa cumparati seturi vrac in stil bloc. In acest fel, va puteti personaliza colectia de cutite pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastra individuale. 

Comentarii

Din aceiași categorie

Cristian Mateica
Close
Close