Iata de ce este important sa ne spalam pe maini timp de 20 de secunde

Oamenii de stiinta spun ca, chiar si cu cea mai buna si mai scumpa cercetare disponibila, un vaccin impotriva virusului care ne creeaza atatea probleme, se afla la cel putin un an distanta. Oamenii de stiinta mai spun ca cel mai rau dusman al virusului este acel sapun lichid, spuma sau sub alta forma, pe care il folosim sau ar trebui sa il folosim de mai multe ori pe zi.

Acest lucru se datoreaza chimiei simple. In stratul de sapun spuma, lichid sau bara, o combinatie de molecule se aduna in structuri asemanatoare cu bulele, numite micele care capteaza materia virala si alte biomateriale – grasime, ulei, murdarie si le clatesc in scurgere.

Sapunurile pe care le folosim contin o clasa de compusi numiti tensioactivi, care pot neutraliza germenii din pielea noastra, cum ar fi coronavirusurile, agenti patogeni cu o structura asemanatoare coroanei si o membrana exterioara formata din molecule lipidice si proteine.

Surfactantii inteleg practic particulele de coronavirus si incapsuleaza moleculele virale in micelele suspendate in tegumentul care se agata de mainile tale. Aceasta permite spalarea materialului viral dezactivat pe masura ce va clatiti mainile.

 

Acest virus se raspandeste prin aer sub forma de particule mici pe care o persoana infectata a raspandit-o prin tuse sau stranut. Acestea pot intra in corp prin ochi, gura sau nas. Descoperirile recente sugereaza ca acesti germeni pot supravietui ore, chiar si zile, cand aterizeaza pe obiecte din plastic, metal si carton.

Deoarece virusul poate fi contractat si poate transporta germenii de la astfel de obiecte contaminate in corp dupa ce va atingeti fata, oficialii din sanatate publica au considerat ca spalarea mainilor ca una dintre cele mai bune metode de a va proteja.

Dar trebuie facuta asa cum trebuie. Etalonul implica spalarea completa a mainilor cu sapun profesional sau normal si apa curata timp de cel putin 20 de secunde. Acest timp permite sapunului sa formeze un strat care contine molecule de agent tensioactiv asemanator unui ac cu doua capete.

Unul este unul hidrofil, adica ii place sa interactioneze cu apa. Celalalt capat este unul hidrofob care evita apa, dar interactioneaza usor cu alte materiale biologice similare, cum ar fi uleiuri, grasimi – si invelisul membranei exterioare a coronavirusurilor. Surfactantii din micelele pot incapsula si transporta resturile virale departe de mainile noastre, cu ajutorul apei. Cu alte cuvinte, moleculele de sapun fac practic moleculele virale insolubile usor solubile in apa.

Dar mainile au multe suprafete si parti de curatat individual, iar sapunul trebuie sa le acopere pe toate pentru a captura germenii din interior – palmele, ridurile, unghiile, intre degete, sub inele, bandaje pe care le puteti avea pe un deget ranit. Daca o faceti bine, 20 de secunde permit sa fiti minutios, iar moleculele de sapun sa isi faca treaba pe toata mana. Daca incercati sa faceti acest lucru in jumatate de timp, probabil ca nu veti curata in mod eficient mainile.

Eficienta sapunului poate fi vazuta atunci cand oamenii il folosesc pentru a spala murdaria de pe maini. Puteti face o treaba destul de eficienta cu apa si sapun, pentru ca daca exista murdarie sau ceva vizibil pe pielea dvs., puteti vedea cat timp dureaza sa o eliminati.  Intreruperea si stapanirea virusilor si a altor contaminari, cu ajutorul apei si sapunului este diferita de utilizarea dezinfectantilor, care sunt conceputi pentru a ucide germenii, dar nu pentru a-i indeparta de pe piele.

Din aceiași categorie

Close
Close