Tu stii care sunt cele mai bune modalitati pentru a creste imunitatea copilului tau? Afla de aici sfaturi utile
Cum il poti proteja pe cel mic de bacteriile cu care intra in contact zilnic? Din pacate, copiii se confrunta cu bolile in fiecare zi, astfel dezvoltandu-si imunitatea. Studiile arata ca pana la 6-7 raceli pe an sunt comune pentru copii.
Exista, insa, moduri de preventie a bolilor si intarirea imunitatii copiilor pentru ca acestia sa nu se imbolnaveasca.
Metodele de imbunatatire a imunitatii copiilor:
- Ofera-i fructe si legume
Morcovii, mazarea, portocalele sau capsunele contin nutrienti care stimuleaza imunitatea – caroten si vitamina C. Acesti fitonutrienti ajuta la cresterea numarului de leucocite si anticorpi, care ajuta la lupta impotriva infectiilor. Ii poti oferi copilului tau pana la 5 fructe si legume pe zi pentru un bun aport alimentar.
- Somnul este important
Pana si adultii se confrunta cu problema calitatii somnului – acelasi lucru este de 10 ori mai important pentru copii. Un nou nascut are nevoie de pana la 18 ore de somn pe zi, iar un prescolar, pana la 10 ore de somn pe zi. Incearca sa reduci activitatile zilnice ale copilului tau si sa-l pui mai devreme la culcare.
- Alaptarea copilului
Laptele matern este esential pentru imunitate, iar doctorii incurajeaza alaptarea, pentru ca ii ofera copilului tau anticorpi impotriva bolilor precum meningita, pneumonie etc. Chiar daca nu este foarte realistic, este bine sa alaptezi in primele 3 luni de dupa nastere, ca sa ii stimulezi sistemul imunitar.
- Educatie fizica in familie
Studiile pediatrice arata cum activitatea fizica regulata intareste imunitatea, iar activitatile recreative in familie de tipul mersului cu bicicleta, mersului pe munte sau jocul de tenis, vor stimula si incuraja un stil de viata sanatos. In loc sa il trimiti la joaca, mai bine iesi la o partida de fotbal cu copilul tau!
- Protejeaza-i de bolile contagioase
Ai grija ca cel mic sa isi spele intotdeauna mainile cu sapun inainte de masa dupa ce vine de afara, dupa ce se joaca cu animale sau pune mana pe obiecte murdare. Servetelele umede sunt utile atunci cand mergi in calatorii, insa este bine sa-l obisnuiesti pe copilul tau sa se spele pe maine – sapunurile colorate si frumos mirositoare ajuta foarte mult.
- Nu fuma langa copilul tau
Daca unul dintre voi fumeaza, trebuie sa va opriti, cel putin in prezenta copilului. Tigarile contin peste 4.000 de toxine, care pot irita sau chiar distruge celulele, iar copii sunt mult mai susceptibili decat adultii la efectele fumatului pasiv.
- Nu insista sa i se prescrie antibiotice
Atunci cand cel mic se imbolnaveste, nu insista, atunci cand mergi la doctor, sa i se prescrie antibiotice. Banala raceala poate trece de la sine, iar majoritatea bolilor copilariei sunt provocate de virusi, care nu pot fi tratate cu antibiotic.
In concluzie, daca tii cont de cele 7 moduri de a creste imunitatea copilului tau, vizitele la cabinetul doctorului vor fi din ce in ce mai putine. Durerile de cap sunt comune pentru raceli, mai ales atunci cand sunt insotite de febra, insa durerile in gat pot fi semnul unei infectii. In orice caz, chiar daca este vorba de o febra sau alte simptome, este bine sa te adresezi pediatrului inainte sa iei alte masuri.
Sursa foto: istock.com