Raport GLAMI.ro: Jumatate dintre romani cumpara haine si incaltaminte de pe telefonul mobil

Romanii sunt pasionati de telefoanele mobile, dar si de moda. Mai mult de jumatate dintre comenzile plasate online pe www.glami.ro in 2021 s-au realizat de pe un dispozitiv mobil, conform datelor interne GLAMI.

Mai exact, 55% din comenzile din Romania au fost plasate online prin intermediul unui dispozitiv mobil (telefon), depasind graficul mobile shopping din toate celelalte tari in care mai este prezent GLAMI (17 tari).

Procentajul din Romania este dublu comparativ cu cel din Republica Ceha, de exemplu, unde doar 24% din comenzi sunt plasate de pe mobil.

Bulgaria este urmatoarea tara dupa Romania in lista regiunilor geografice in care utilizatorii prefera sa cumpere imbracaminte si incaltaminte de pe smartphone-urile lor. 52% din comenzile inregistrate pe platforma bulgara GLAMI provin de pe dispozitive mobile inteligente.

In partea opusa a spectrului, in tarile baltice exista o pondere foarte mica a achizitiilor mobile – de la 15% in Estonia, la 29% in Lituania. Tarile baltice au fost lansate in grupul GLAMI la inceputul verii 2020.

Est-europenii fac cumparaturi online de pe telefon

Cumparaturile mobile din Europa Centrala si de Est au inregistrat cresteri enorme in ultimii 5 ani, situandu-se in prezent la 151% in Europa de Est si 129% in Europa Centrala, potrivit datelor citate de Ecommercenews.eu.

Smartphone-urile sunt cele mai utilizate de cumparatorii din Europa de Est, in timp ce tabletele si laptopurile sunt mai utilizate in celelalte zone ale continentului.

Romanii cumpara branduri noi si prin Facebook ori Instagram

GLAMI a realizat recent un nou studiu, ca parte din proiectul de cercetare pe termen lung a pietei de fashion e-commerce din Romania, date disponibile pe www.fashion-research.ro. Rezultatele acestui studiu aduc date suplimentare relevante pentru preferintele romanilor la shopping de pe telefon. 

In ultimele 12 luni, 46% dintre romani au facut cumparaturi pentru noi branduri, in special prin intermediul retelelor sociale (Facebook si Instagram).

La acelasi nivel cu romanii sunt cumparatorii maghiari (46% dintre respondentii din Ungaria la studiu spun ca prefera sa faca cumparaturi de branduri noi prin intermediul Facebook si InstaShop).

Doar 41% dintre bulgari spun ca folosesc retelele sociale pentru cumparaturi de moda; si pe aceasta tema, Cehia ocupa ultimul loc din tarile GLAMI la cumparaturile de pe retelele sociale (doar 27% dintre cumparatori fac shopping de pe Facebook ori Instagram).

Comentarii

Din aceiași categorie

Cristian Mateica
Close
Close