De ce trebuie ținut cont când se alege sursa laborator?

Echipamentul denumit sursa laborator este utilizat în multe aplicații pentru testarea, prototiparea, repararea sau controlul parametrilor dispozitivelor și circuitelor electronice sau electrice. Ce tip de sursa laborator trebuie ales și de ce anume trebuie ținut cont?

De ce trebuie ținut cont când se alege sursa laborator?

Dispozitivul cunoscut ca sursa laborator, denumit și sursa de alimentare de laborator, intră în categoria dispozitivelor avansate care furnizează energie electrică cu parametri calibrați și bine stabiliți, menținând în același timp o stabilitate ridicată a transmisiei.

Înainte de a alege așa-numita sursa laborator, ar trebui acordată atenție mai multor parametri și aspecte tehnice importante. Printre acestea se numără: tipul de alimentare, metoda de montare, numărul de canale, intervalele de tensiune și curent, protecțiile și filtrele utilizate, certificatele și atestatele sursei de alimentare, precum și funcțiunile suplimentare care ușurează utilizarea.

Tipurile de surse de laborator

În funcție de tipul de surse de laborator, acestea pot fi împărțite în sursa laborator cu tensiune constantă, sursa laborator reglabilă și sursa laborator programabilă. Primul tip permite stabilizarea tensiunii și a curentului cu ajutorul circuitelor electronice. În schimb, cel de-al doilea tip asigură o reglare mult mai fină și o rezoluție mai detaliată. La rândul său, sursa laborator programabilă permite controlul automat al parametrilor semnalului de ieșire cu ajutorul interfețelor digitale – printre acestea se numără interfața Ethernet și porturile USB, RS232 sau GPIB.

Carcasa surselor de laborator

În ceea ce privește carcasa, sursa laborator poate fi de două tipuri: sursa laborator de sine stătătoare și sursa laborator cu montare în Rack. Sursele de alimentare de sine stătătoare sunt dispozitive utilizate frecvent în laboratoare, ateliere, service-uri și uzine industriale. Carcasa lor compactă facilitează transportul sursei de alimentare, iar astfel dispozitivele pot fi utilizate în diferite condiții de amplasare.

Sursele de alimentare cu carcasă de 19″ sunt proiectate pentru montare în dulapuri de control standardizate pe șine de montare. Acest tip de sursa laborator este utilizat în principal în aplicații profesionale și specializate, care necesită o putere mare și parametri de alimentare extrem de preciși.

Intervalele de tensiune și curent

În momentul alegerii așa-numitului dispozitiv sursa laborator, trebuie acordată atenție atât tensiunii maxime și intensității curentului de alimentare, cât și reglajului fin al intervalelor acestora. Acești parametri sunt importanți în contextul ajustării precise a valorilor de referință la dispozitivele și circuitele alimentate.

Numărul de canale

Cele mai utilizate surse de alimentare sunt sursele de alimentare cu un singur canal și cele cu două canale, dar pe piață se găsesc, de asemenea, surse de laborator mai extinse cu trei canale și cu patru canale.

Filtre și protecții

Printre cele mai importante protecții și filtre, care nu ar trebui să lipsească din sursa laborator, merită menționate următoarele: protecția împotriva curentului de sarcină excesiv, protecția împotriva supraîncălzirii, supratensiunii și scurtcircuitului, precum și filtrele anti-interferenţe EMC.

Comentarii

Din aceiași categorie

Cristian Mateica
Close
Close