De ce să asculți viniluri? O scurtă istorie a muzicii electronice

Muzica electronica este un curent muzical care a apărut la mijlocul secolului al XX-lea. Până în jurul anilor ´70, muzica electronică a fost considerată artă experimentală, dar odată cu dezvoltarea tehnologiei și startul producției în serie a sintetizatoarelor, muzica electronică a început să fie o parte importantă a culturii moderne.  

În prezent există albume de muzică electronică legendare, pe care cu siguranță trebuie să le asculți pe discurile de vinil. Recunoscuții inovatori ai muzicii electronice, britanicii The Chemical Brothers, nu numai că au surprins publicul cu piesele lor puternice, ci sunt considerați și pionierii genului de muzică electronică big beat, cât și idolii a milioane de fani. 

Acești muzicieni care s-au bucurat de atât de mult succes au combinat în muzica lor idei inovatoare cu material pop de înaltă calitate, pe care chiar și scepticii le-au recunoscut veritabilele aptitudini. Realizările creative ale trupei s-au reflectat și în succesul comercial de care s-a bucurat lansarea albumului Push the Button, câștigător al unui premiu Grammy pentru cel mai bun album electronic/dance, dezvăluind secretele aranjamentelor feerice pe un nou disc de vinil. Eroii muzicii electronice au combinat cu îndemânare genul muzical rock, jazz, soul și hip-hop și au fost precursorii unui gen muzical care s-a bucurat de succes și pe discurile de vinil. 

Vinilurile redau sunete de calitate înaltă 

Adevărații fani ai muzicii își doresc ca înregistrările albumelor pe care le dețin să redea cea mai bună calitate a sunetului, iar odată cu revenirea vinilului, dezbaterea între analogic și digital a devenit mai încrâncenată. Mulți apreciază vinilul nu numai pentru reproducerea pură și absența procesării digitale a sunetului care se produce în timpul redării muzicii, ci și pentru ritualul de ascultare a discului de vinil, care presupune așezarea acestuia în player și posibilitatea de a ține discul fizic în mână. Renașterea vinilului generează și o anumită atracție față de discul fizic de vinil, ceea ce este diferit de alegerea unor piese digitale de pe un ecran. Însă și argumentul că vinilul sună mai bine decât înregistrările digitale este la fel de valabil. Principala diferență dintre un disc de vinil, un CD și un MP3 este că înregistrarea de pe discul de vinil este analogică. Aceasta este o înregistrare fizică, reprezentată de un semnal electric continuu, reprezentând modificarea undei sonore, care este complet în concordanță cu sunetul original. 

Muzica electronică pe discuri de vinil 

Fanii vinilului vorbesc mereu despre „căldura” pe care o primesc de la muzica înregistrată pe discurile de vinil clasice. Aceasta nu este doar nostalgie, ci un fenomen sonor autentic. Potrivit inginerului de sunet Adam Gonsalves, sunetul vinilului este mai frumos și mai cald pentru urechi. Acest lucru se observă mai ales când asculți artiști de muzică electronică precum Diana Ross, Koto, Glenn&Chris etc.

În anii ’90, casele de discuri s-au străduit ca prin înregistrările lor să se diferențieze de restul. Pentru a face acest lucru, sunetul a fost procesat și comprimat de programe speciale, pentru o saturație mai mare. Dar o astfel de procesare digitală a sunetului nu numai că a crescut volumul, ci a și afectat destul de vizibil calitatea sunetului. În comparație cu astfel de înregistrări al căror sunet a fost procesat, sunetul de la vinil este pur și simplu mult mai curat și mai bun.

Iubitorul de muzică electronică obișnuită nu folosește echipamente foarte scumpe pentru a asculta muzică. Prin urmare, este aproape imposibil să distingă sunetul unui disc de vinil de cel al unui CD. Atunci când muzica este ascultată pe un echipament scump însă, poți simți foarte clar diferența de sunet. Muzica de pe vinil este mai melodioasă decât muzica de pe CD. 

Muzica încă ocupă un loc important în cultura modernă. Cu toate acestea, poate fi problematic să găsești trupa preferată și să simți la tine acasă o atmosferă similară unui concert live. Totuși, te poți apropia de acest lucru dacă asculți muzică pe vinil. Poți găsi viniluri ieftine la un anticariat, deoarece, în ciuda dezvoltării tehnologiei, încă există cerere pentru acestea. În plus, odată cu revenirea modei vintage, achiziția de viniluri ieftine nu mai poate fi numită ceva neobișnuit, iar tu îți poți întregi colecția de discuri cu muzica artiștilor tăi preferați fără să faci investiții substanțiale.

Comentarii

Din aceiași categorie

Cristian Mateica
Close
Close