Cum sa determini care este cea mai buna extensie de domeniu web pentru un website ?

Inainte de a construi un website, este esential sa alegi o denumire pentru acesta. In aceeasi etapa, va fi important sa tii cont de extensie. Desi ai parte de o gama variata de optiuni, nu toate se vor potrivi in situatia ta. Iata care sunt diferentele intre fiecare categorie!

Ce sunt domeniile gTLD ?

Aceste domenii mai pot fi intalnite sub denumirea Generic Top-Level Domains. Dupa cum banuiesti deja, extensiile de aici sunt cele foarte populare. Spre exemplu, este vorba de site-urile care au terminatia  .com. Acest termen nu are restrictii, iar la nivel mondial a devenit alternativa de baza. Totusi, intre gTLD-uri mai intalnesti si alte solutii asemanatoare. Extensia .org este potrivita pentru organizatii, iar cea .net are legatura cu retelele de telecomunicatii. Vei avea si optiuni de tipul .money sau .realestate, care au semnificatii specifice.

Ce sunt domeniile ccTLD ?

Un ccTLD face referire la o anumita tara (cc=Country Code), extensia din Romania fiind cea .ro. Probabil te-ai gandit sa inregistrezi si tu o astfel de adresa, decizia ta fiind foarte buna daca te adresezi publicului national. In situatia in care acoperi un numar mai mare de clienti, poate iti doresti ca brandul tau sa fie regasit tradus sub mai multe denumiri. Spre exemplu, .de este terminatia pentru Germania si cea .uk pentru Regatul unit. In majoritatea cazurilor sunt doar 2 litere, in prezent fiind create deja peste 312 cc TLD-uri. 

Alegerea unei extensii de domeniu recunoscute ar putea ajuta la crearea brandului online.

Cele mai comune si vechi extensii de domenii: .RO .COM .EU .INFO .NET .BIZ .ORG

Daca te adresezi publicului din Romania, cea mai buna alegere este un domeniu .ro fiind cel mai popular TLD in Romania, pentru ca este reprezentat de codul tarii. 

Pentru inregistrarea domeniilor .ro este mai avantajos de inregistrat un domeniu .ro prin intermediul unui partener ROTLD, pentru ca ofera costuri mai mici de inregistrare, uneori chiar inregistrare gratuita cu un pachet de gazduire web cum ar fi in cazul celor de la HZONE.ro . In plus, poate fi gestionat din acelasi cont client unde se afla si gazduirea.

Cum verifici disponibilitatea domeniului ?

Disponibilitatea unei denumireise verifica intr-o baza globala de date. Aceasta este pusa la dispozitie direct de firma de gazduire web sau inregistrare domenii si vei observa rapid in cazul in care cineva ti-a preluat deja ideea. Intr-o astfel de situatie, se pot utiliza termeni similari si vei avea parte de sugestii suplimentare. Ține cont de faptul ca website-ul tau are o legatura puternica cu imaginea pe care ti-o vei forma. Asadar, este obligatoriu sa te asiguri ca optezi pentru un nume unic si care sa nu induca vizitatorii in eroare. Utilizeaza prescurtarile si evita cuvintele cheie in exces, deoarece acestea sunt lungi si greu de retinut. De asemenea, nu folosi cratima. Oamenii viziteaza un numar mare de website-uri, pentru majoritatea fiind imposibil sa isi aminteasca ca trebuie sa puna acest semn. 

Poti opta pentru un brand relevant, care sa duca vizitatorii cu gandul la activitatea pe care o prestezi. Daca nu ai idei, creeaza un nume nou. Exista companii precum Google sau Yahoo, care au folosit deja aceeasi strategie cu succes. In situatia in care iti creezi un blog sau un site personal, se poate utiliza chiar numele tau. Aceasta idee este una buna daca vrei sa devii mai cunoscut, deoarece oamenii vor afla despre tine si multi isi vor dori sa pastrati legatura.

Cat de mult conteaza domeniul pentru optimizarea SEO ?

Indiferent de decizia finala, aminteste-ti faptul ca Google trateaza toate website-urile noi in acelasi mod. Continutul pe care-l postezi este cel care va face o diferenta, astfel incat nu ai niciun motiv sa pierzi foarte mult timp cu alegerea denumirii. Un TLD nu conteaza asa mult pentru partea de search engine optimization, ceea ce inseamna ca nu vei avea probleme facand restul lucrurilor bine. 

Din aceiași categorie

Back to top button