Ce presupune resoftarea masinii si cat costa?

Daca vrei sa cresti puterea masinii ai ajuns unde trebuie. O sa vorbim despre procedura de resoftare, pret si avantaje.

Atunci cand doresti sa cresti puterea masinii tale primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa alegi un provider de softuri de calitate. Nu are rost sa incepi sa modifici componente efective ale masinii, cum ar fi: evacuare, admisie, turbina, injectoare.

Majoritatea masinilor noi ofera cam 70% din puterea disponibila, putand ajunge la 100% fara modificari ale componentelor interne ale motorului, transmisiei, franelor, etc. Producatorii aleg sa faca asta din considerente de profit. La ce ma refer? Doar prin modificarea softului masinii ei pot vinde modele sport cu mult mai multi bani.

Putem lua astfel un exemplu simplu. Volkswagen comercializeaza pentru Golf, 4 modele sport. Si anume, Golf GTI, Golf GTI Performance, Golf GTI Clubsport si Golf 7 R. Toate cele 4 au acelasi motor, 2.0 TSI cu o singura turbina. Diferenta dintre ele este ca ofera urmatorii cai putere: 220 pentru GTI standard, 230 pentru varianta Performance, 280 Clubsport si 300 varianta R.

Toti producatorii fac asta. Modifica aspectul masinii, schimba barile si jantele, adauga cateva elemente noi de design, cativa cai putere in plus folosind un alt soft.

Ce inseamna chiptuning?

Fie ca vorbim despre modificarea softului masinii sau adaugarea unui power-box, un alt device separat de ECU care il controleaza pe cel din urma, chiptuningul este folosit pentru:

  • a creste puterea masinii;
  • a scadea consumul masinii;
  • pentru a scadea emisiile.

Ce presupune mai exact resoftarea masinii?

ECU ( calculatorul central al masinii ) controleaza toate componetele electronice ale motorului. Vorbim aici de injectoare, turbina, admisie, etc. Mai exact ECU decide procese importante precum:

  • presiune turbina;
  • presiune galerie admisie;
  • timpi injectie;
  • raspuns pedala de acceleratie.

Modificand procesele de mai sus, modificand efectiv parametri de functionare ai motorului, performantele acestuia vor fi imbunatatite si cu 30%. Odata ce ai ales sa faci un soft auto trebuie sa intelegi ca masina ta va avea un cuplu mult mai mare pe o plaja de turatie mai larga.

Cuplul masinii va creste exact acolo unde conteaza, in plaja de turatie 1.000-1.500 de turatii. Daca la o masina diesel intre 1.000 si 1.500 de turatii masina nu accelereaza mai deloc, dupa resoftare acolo va primi un cuplu mult mai mare. De aici masina va fi mai rapida pentru ca nu va pierde secunde bune in depasire cand pleaca subturata si va si consuma mai putin datorita cuplului mai mare.

Soft Stage 1 pret

Pentru un soft de putere pretul celor de la DailyDriven este undeva la 300 de euro, in functie de modelul si anul masinii.

Din aceiași categorie

Back to top button