Aparatul dentar și prima vizită la cabinetul stomatologic din Alba Iulia

Aparatul dentar nu este un tratamente rezervat numai copiilor și adolescenților. Pentru a vă face o idee: știați că aproape 25% dintre pacienții adulți care merg la dentist merg acolo pentru a recurge la ortodonție?

La vârsta de 26 de ani, m-am decis că este timpul să-mi iau inima în dinți și să fac prima mea vizită la cabinetul de ortodonție din Alba Iulia.

Întâlnim adesea oameni care nu au purtat aparat dentar în timpul copilăriei, cum este și în cazul meu, din cauza dificultăților financiare ale părinților și care astăzi au decis să-și corecteze unele defecte dentare.

Tipuri de aparat dentar

1.Aparatul dentar fix – argumente pro și contra

Aparatul dentar fix este cel mai utilizat instrument ortodontic pentru îndreptarea dinților, a malocluziei și a dificultăților de mestecat.

Aparatul dentar fix este alcătuit din bracket și fire metalice și, spre deosebire de cel mobil, nu poate fi îndepărtat de către pacient.

Aparatele dentare fixe exercită o presiune constantă și, prin urmare, acționează pe tot parcursul zilei.

Cu toate acestea, fac igiena orală mai complicată datorită prezenței firelor metalice și a atașamentelor (a bracket-urilor).

Aparatul dentar fix poate fi: aparat fix metalic, aparat fix din ceramică sau aparat fix din safir.

Pe lângă aparatul fix, există și alte tipuri de aparate dentare:

2. Aparatul dentar mobil

Este un aparat care poate fi ușor îndepărtat dacă este necesar. Dar are o putere de îndreptare și acționare mai mică față de aparatul dentar fix.

3. Aparatul dentar invizibil

El este soluția ideală pentru cei care doresc să-și îndrepte dinții fără a avea impact asupra esteticii fiind invizibil.

Este recomandat în special adulților..

Totuși aparatul dentar invizibil, nu poate fi utilizat în toate cazurile, ci doar în cazuri mai puțin severe și care nu necesită de perioade lungi de tratament.

ortodonție Alba Iulia

Vă întrebați cât timp va trebui să purtați aparatul ortodontic?

Perioada în care va trebui să îl purtați poate varia de la câteva luni,la câțiva ani, în funcție de fiecare caz. Durata tratamentului ortodontic nu este aceeași pentru toți.

Un aparat dentar este purtat în general pentru o perioadă de timp cuprinsă între 6 luni și 3 ani și necesită controale frecvente și regulate.

Tratamentul ortodontic și fazele lui

1. Faza analizei dentare, care va permite medicului dentist, după ce a efectuat o serie de examinări, să evalueze situația inițială și să stabilească ce tip tratament în funcție de caz.

2. Faza de aplicare a dispozitivului. Din acest moment, aparatul fix va începe să acționeze pentru a îndrepta dinții. Va fi necesar să efectuați numeroase verificări la dentist în timpul tratamentului.

3. Faza de menținere a rezultatelor (sau faza de reținere). Reprezintă o fază post-tratament, care este recomandată după scoaterea aparatului, pentru a preveni recurența ortodontică (revenirea la poziția inițială). Aceasta implică utilizarea unui dispozitiv de fixare care trebuie purtat conform metodelor și orelor stabilite cu medicul dentist.

Nu trebuie îndepărtat mai multe ore pe zi, ci de preferință numai în timpul meselor și când trebuie să vă spălați dinții.

Igiena orală cu aparatul dentar

Una dintre cele mai frecvente întrebări la aplicarea aparatelor ortodontice este următoarea: Cum să mă spăl pe dinți?

În primul rând, este bine de știut că dinții tăi trebuie spălați de fiecare dată când mănânci alimente, pentru că altfel bucățile de mâncare s-ar putea bloca între dinți și ar putea provoca probleme.

În timpul periajului, acordați o atenție deosebită zonei din jurul atașamentelor și firului, pentru a elimina în mod eficient orice aliment. De asemenea, dacă este recomandat de către medicul dumneavoastră, utilizați apă de gură pe bază de fluor și oricare altă practică de igienă recomandate pentru a preveni formarea plăcii bacteriene.

Ce alimente putem mânca ?

Purtarea aparatelor ortodontice se dovedește a fi mai complexă decât se aștepta, deoarece există multe alimente la care trebuie renunțate, în special cele care sunt cauciucate și tari, deoarece ar putea implica deplasarea sau chiar ruperea atașamentelor metalice.

De aceea, evitați bomboanele gumante, bomboanele tari, alimentele lipicioase precum mierea și caramelul, pâinea prăjită și așa mai departe.

De asemenea, este bine să fiți atenți la mestecat și la modul în care mâncați, deoarece din cauza mestecării prea viguroase, bracketul se pote rupe sau desprinde de dinte.

Așadar, încercați să mâncați întotdeauna rupând alimente precum pâinea și împărțindu-le în bucăți foarte mici. Vă reamintesc chiar să acordați o mare atenție mestecării, mestecării oricărui aliment.

Aparatul dentar doare?

Când este aplicat, aparatul ortodontic nu provoacă durere, dar este posibil să simțiți durere la câteva zile după aplicare. Chiar dacă simțiți durere, nu trebuie să vă faceți griji pentru nimic, deoarece înseamnă că dispozitivul își face treaba.

Prin urmare, durerea va dispărea în câteva zile.

Leziuni în cavitatea bucală, ce să facem ?

Datorită materialelor metalice, aparatul ortodontic poate provoca leziuni la limbă, gingii, în interiorul obrajilor și așa mai departe, în orice caz urmați sfaturile pe care vi le-a dat ortodontul și, dacă este necesar, aplicați ceara ortodontică moale, pentru a evita formarea de vezicule sau afte în gură.
Leziunile care se formează în cavitatea bucală sunt complet normale, deoarece în timpul tratamentului cu aparatul ortodontic, există o alterare generală a osului care înconjoară țesuturile moi. Deci, nu vă faceți griji pentru acest lucru!

Este important sa respectati tratamentul și să nu îl întrerupeți, nici măcar pentru perioade scurte, deoarece altfel tratamentul poate să nu aibă succes și poate fi necesar un tratament suplimentar. Dacă puteți să respectați fiecare vizită, nu veți avea probleme majore în timpul tratamentului, iar la sfârșitul tratamentului în sine cu aparatul ortodontic, veți avea dinții perfecti și aliniați!

Comentarii

Din aceiași categorie

Close
Close