Verificarea prezoanelor rotilor

La schimarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă este foarte important să se verifice la 50 de km dacă prezoanele roților sunt strânse suficient de bine deoarece această acțiune este una responsabilă, care conduce la siguranța rutieră atât proprie cât și a celorlalți participanți la trafic și pentru a te bucura de performanțele anvelopei, așa cum sunt anvelopele de vară Bridgestone B250 185/60R15 84T

Aceste prezoane fixează foarte bine roata de butuc și funcționează corect dacă este aplicată o cantitate optimă de cuplu; cuplul reprezintă forța care se aplică șurubului de la roată. Atunci când acestea sunt montate pentru prima dată, prezoanele sunt fixate foarte bine; datorită tensiunii și utilizării zilnice, aceste trebuie verificate periodic deoarece chiar și greutatea vehiculului, variația temperaturii în funcție de utilizare, anume răcirea și încălzirea roților și, implicit a prezoanelor, șocul roții de la denivelări, pot determina slăbirea prezoanelor, fiind necesară  intervenție pentru a le strânge iar.

În cazul în care este murdărie pe roată din cauza prafului, aceste particule pot ajunge la șurub și se interpun între șurub și roată de la început, ceea ce poate să ducă la înșurubarea incompletă a șurubului ceea ce ar putea provoca probleme. Se recomandă o verificare a prezoanelor în ziua următoare pentru ca fiecare roată și prezoanele sale să fie verificate pentru a se evita situația în care acestea sunt slab strânse. Strângerea incompletă a prezoanelor poate determina deteriorarea discurilor de frână și a butucurilor roților sau întinderea știfturiloe roții și, cel mai evident, desprinderea roții în timpul drumului, ceea ce ar putea afecta siguranța pasagerilor mașinii dar și a celorlalți participanți la trafic.

Recomandările producătorului din manual sunt ca atunci când sunt înlocuite roțile, fie că sunt noi, fie că se schimbă sezonul, să se fixeze bine și să se verifice ulterior pentru a se evita orice fel de eroare, mai ales când roata este murdară și este posibil să se așeze praf între piuliță și roată sau când afară plouă și este posibil ca ele să se slăbească. Documentația anvelopei prevede ca acestea să fie verificate la 50 de km. 

Șuruburile se trâng cu o cheie dinamometrică initial fiecare până la jumătate, după care se strânge pe rând fiecare, în formă de cruce.

Comentarii

Din aceiași categorie

Cristian Mateica
Close
Close