Tot ce trebuie să știi despre donarea de sânge

De ce să donezi sânge?
Donarea de sânge este extrem de importantă. Sângele donat de o persoană poate salva până la 3 vieți. Gândește-te că în fiecare zi, foarte mulți pacienți au mare nevoie de transfuzii de sânge pentru a supraviețui. Nu se știe ce va fi, peste ani poate vei avea chiar tu nevoie de sânge pentru a supraviețui.
Vrei să donezi sânge? Iată ce condiții trebuie să îndeplinești
Înainte să mergi la centrul de transfuzie este bine să te informezi dacă ești eligibil pentru a dona sânge. Din nefericire, există persoane care nu pot dona sânge.
Pentru a deveni donator de sânge trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
– trebuie să ai vârsta între 18 și 60 de ani;
– greutatea peste 50 Kg la femei și 60 kg la bărbați;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;
– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;
– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu consumi alcool sau grăsimi cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
– să nu urmezi tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
Unde poți dona sânge?
Orice persoană poate dona sânge în orice Centru Județean de Transfuzii din România. Pentru a dona, nu uita să iei buletinul cu tine, deoarece ți se va face fișă de donator.
Nu știu ce reguli sunt în alte centre de transfuzii, dar eu unde merg, și anume la Laboratorul Transfuzie Petroșani, orice donator nou donează în aceeași zi în care îi se fac analizele. Sângele recoltat îl pun deoparte până sosesc rezultatele analizelor.
Cum te pregătești înainte de a dona sânge?
Medicul recomandă să nu donăm sânge pe stomacul gol. Așadar, mănâncă ceva lejer și bea multă apă. Evită grăsimile și mesele copioase. De asemenea, este foarte important să fii odihnit. Încearcă să dorim cel puțin 8 ore înainte să donezi sânge.
În ziua donării poartă o bluză cu mâneci care se pot ridica ușor mai sus de cot.
Cât durează sa donezi sânge?
De la fiecare donator se recoltează 450 ml. de sânge și durează aproximativ 10 minute.
Cum te refaci după ce ai donat sânge?
În ziua în care ai donat sânge nu ai voie să conduci sau să faci efort fizic, deoarece organismul este încă slăbit. De asemenea, nu ai voie să fumezi sau să consumi alcool imediat după ce ai donat sânge.
Este recomandat să bei cât mai multe lichide și să mănânci alimente bogate în fier.
Ce beneficii ai atunci când devii donator de sânge?
Fiecare donator beneficiază de analize gratuite: grupa sanguină, Rh, hemoglobina, glicemia, hepatita, Hiv, sifilis, ALT.
Pe lângă asta, vei primi adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă, sau scutire dacă ești student. Totodată, vei mai primi și 50% reducere la abonamentul pentru transportul în comun, timp de o lună și 7 bonuri de masă în valoare de 9.57 de lei.
Am decis să scriu acest articol din dorința de a convinge cât mai multă lume să meargă să doneze sânge. Faptul că ai dat click pe articolul meu înseamnă că ești interesat de acest subiect, așadar felicitări și sper că te-am convins să mergi și tu să donezi sânge. Ia și un prieten cu tine, poate vrea să doneze și el.
Donează sânge, fii erou!