Scaune auto pentru copii: desființăm cele mai comune 4 mituri despre ele!

Atunci când vrei să achiziționezi un scaun auto pentru copii, auzi de la cunoscuți o grămadă de informații care se bat cap în cap. Așa că te gândești să cauți pe internet, însă și aici găsești informații contradictorii la fiecare pas. Ce e de făcut? Trebuie să desființăm cele mai comune 4 mituri despre scaunele auto pentru copii! Și exact asta vom face în acest articol, bazându-ne pe informații sigure, de la specialiști. Citește în continuare!

Scaune auto pentru copii: cele mai comune 4 mituri – desființate!

Mitul numărul 1: Medicul tău pediatru este un expert în materie de scaune auto

Mit desființat! Desigur, medicul pediatru este cea mai de încredere sursă pentru tot ce ține de sănătatea, dezvoltarea și starea de bine a copilului, însă amintește-ți că el este absolvent de Medicină, nu este tehnician sau producător de scaune auto. Poți să îi ceri sfatul, însă nici el nu are cum să le știe pe toate. Cea mai sigură informație despre scaunele auto pentru copii o obții chiar de pe site-ul producătorilor sau vânzătorilor. Aici vei găsi detalii tehnice, schițe, teste făcute și explicate, certificări, imagini din toate unghiurile – medicul nu are cum să îți ofere toate acestea pentru fiecare model existent. Așadar, nu întreba medicul ce scoică auto să alegi, ci află informația direct de la sursă!

Mitul numărul 2: Înălțătoarele auto nu sunt necesare dacă copilul trece testul celor 5 pași

Circulă pe internet un așa-numit test al celor 5 pași, care spune așa: dacă copilul este destul de înalt să stea sprijinit de spătarul banchetei mașinii (pas 1), dacă genunchii sunt îndoiți confortabil peste marginea banchetei (pas 2), dacă partea de jos a centurii îi atinge coapsele (pas 3), dacă partea de sus a centurii este poziționată corect peste umăr (pas 4) și dacă poziția aceasta îi este confortabilă pentru o călătorie lungă (pas 5), atunci nu mai are nevoie de înălțător auto.

Mit desființat! Specialiștii spun clar, în urma testelor efectuate în medii controlate: până la înălțimea de 135 cm, copilul trebuie să folosească înălțătoare auto, fără excepție! Altfel, nu este în siguranță deplină. Sigur, el poate să bifeze cei 5 pași de mai sus la un moment dat chiar dacă are o înălțime de 120 cm, însă: la drum lung, va adormi și atunci nu va mai îndeplini cele 5 condiții. Chiar dacă nu adoarme, din cauza oboselii nu va mai avea aceeași postură dreaptă și nu va mai îndeplini pașii. La fel, dacă într-o mașină mică de oraș poate îndeplini pașii, într-un SUV situația se schimbă și vei constata că centura îi vine pe jumătatea capului, în loc de umăr. Așadar, unde e lege, nu e tocmeală: copilul trebuie să folosească un booster auto până la înălțimea de 135 cm, indiferent că îndeplinește mai devreme cei 5 pași din testele de pe internet!

Mitul numărul 3: Dacă folosești un scaun auto cu ISOFIX, nu mai trebuie centură

Bineînțeles, declarăm acest mit desființat! În timp ce un scaun auto cu sistem ISOFIX fixează copilul în cazul unui impact cu ajutorul centurii cu care este dotat scaunul, nu strică să folosești și centura mașinii peste scaun. În cazul unui impact puternic, aceasta va reduce la jumătate forța G manifestată asupra copilului.

Mitul numărul 4: Scaunul auto nu este necesar în avion

Mai corect spus, nu este solicitat (încă) de companiile aeriene. Copiilor sub 2 ani li se permite să meargă în brațele părinților și, astfel, nu trebuie bilet de călătorie și pentru bebelusi. Totuși, este în regulă așa? Bineînțeles ca nu!

Dincolo de disconfortul produs copilului, ție și vecinilor de scaun atunci când ții copilul în brațe, legați amândoi cu aceeași centură și transpirați, să ne gândim ce se întâmplă în cazul (foarte puțin probabil) al unui accident aviatic. Te poți gândi că oricum nu prea contează, rezultatul va fi același, nu? Ei bine, nu. Nu va fi același. Conform analizelor, testelor și studiilor, copiii așezați în scaun auto și stabilizati cu centura scaunului din avion au șanse reale de supraviețuire. Și aceasta doar cu un bilet plătit în plus, așa încât și tu, și copilul, și ceilalți pasageri să aveți un zbor plăcut.

Mulțumim echipei Kidiko.ro pentru ajutorul acordat desființării acestor mituri. Pe site-ul lor găsești cele mai bune scaune auto, având la dispoziție o selecție diversificată și frumos ordonată în funcție de greutatea copilului!

Comentarii

Din aceiași categorie

Cristian Mateica
Close
Close