Recrutare în IT în 2020: cum atrag companiile din România noua generație de programatori

Știm deja că domeniul programării oferă cele mai bine plătite joburi din țară, având un potențial enorm de dezvoltare. Oferim și cei mai mulți specialiști IT la nivel european. Însă cum se poate acoperi deficitul anual de peste 15.400 de programatori, care afectează companiile din România?  

Este una dintre provocările pe care noul studiu realizat de Codecool, școală de educație în IT, și Brainspotting, agenție de consultanță în recrutare, le-a descoperit în urma discuțiilor cu 47 de companii tech din țară. Mai mult, studiul arată cum România poate să devină cel mai puternic hub tehnologic din Europa, cu noi direcții de acțiune și strategii de recrutare inovatoare.

Recrutare în IT: ce strategii au succes pentru companii, în 2020?

Există tot mai multe joburi, dar nu destui candidați care să le ocupe, situație care a forțat angajatorii și specialiștii în HR să găsească noi metode inovatoare prin care să atragă programatori de top – iată o parte dintre cele care au avut deja rezultate: 

1.Upskilling – sau recrutarea în urma trainingurilor interne 

Nu mai puțin de 78% dintre angajatorii participanți la studiu au încredere în procesul de upskilling, prin care oferă traininguri interne pentru dezvoltarea de hard și soft skills ale angajaților. De vreme ce curricula universitară nu poate ține pasul cu evoluția tehnologiei, companiile se bazează pe această metodă pentru a adapta mai rapid forța de muncă la noile tehnologii și modele de business. 

Procesul de upskilling ajută în dezvoltarea profesională a noilor programatori și stimulează performanța, dar și motivația, mai ales dacă nu au studii în domeniu (cu toate că o diplomă în IT este binevenită, 48% dintre angajatori nu o consideră criteriu de selecție tocmai pentru a încuraja ocuparea locurilor de muncă în timp util. 

Unele companii aleg să investească în recrutarea internă prin aceste traininguri (sau bootcamps) pentru programatori, cât pentru angajații care vor să-și schimbe profesia cu cel al programării și au abilități soft esențiale pentru IT, care pot fi transferabile. 

Pentru că eforturile de instruire necesită resurse prețioase – de la timp alocat planificării, la  strategie și costuri mari, tot mai mulți angajatori apelează la cursuri specializate de programare oferite de școli alternative de programare, precum Codecool, pentru a-și pregăti angajații. 

2.Brandul de angajator   

Cererea crescută de programatori de top, pe termen lung, a făcut ca angajatorii să își schimbe strategia de recrutare inhouse cu una personalizată și relevantă, pe care o pot aplica cel mai bine profesioniștii – agențiile de recrutare care dispun de mult mai multe tool-uri de evaluare și selecția a candidaților, dar care se pot ocupa foarte bine de un employer branding puternic.

Această metodă de recrutare urmărește diferențierea companiei pe piață printr-un brand de angajator transparent și cu care angajații, dar și noii candidați se pot identifica (obiective, valori, mod de lucru șamd). Cu toate că rezultatele nu sunt imediate, employer branding-ul este o soluție pe termen lung, care ajută în loializarea și retenția de oameni în echipă – 54% dintre companiile participante la studiu apelează deja la această strategie care îmbină marketingul cu recrutarea.

3.Colaborări cu organizații și instituții din sfera educației

Pentru că onboarding-ul poate dura până la 12 luni, angajarea IT-iștilor imediat după facultate poate fi o adevărată provocare pentru companii. 48% dintre companii sunt deschise la colaborări care pot crește nivelul de pregătire a studenților pentru viitoarele lor joburi, prin internshipuri pe care le oferă, cu ajutorul unor diverse instituții de învățământ. 

O soluție similară este parteneriatul cu diferite școli alternative de programare, precum Codecool, care oferă cursuri specializate în funcție de nevoile fiecăruia. Este o metodă bună de recrutare pentru că oferă de cele mai multe ori garanția unui loc de muncă pentru noii programatori, dar și pentru că angajatorii se asigură că așteptările coincid cu cele ale acestora.

Conform studiului, implicarea în educația noii generații de programatori (studenți și absolvenți) este o recomandare de top pentru a rezolva criza deficitului de IT-iști din România. 

4.Recrutarea printr-un program de referințe interne

Companii diferite au nevoie de metode de recrutare diferite, în funcție de nivelul lor: start-up, companie cu zeci de angajați sau corporații cu sute de angajați. 

De exemplu, un program de referral care presupune stimularea și recompensarea angajaților care oferă recomandări de noi colegi programatori în companie este o metodă de recrutare ideală pentru companiile de talie mai mică, pentru că numărul de posibili candidați recomandați este de multe ori mai mic decât cererea. 

Creșterea salariilor (metodă folosită de 24% dintre companii) sau pachetele  de beneficii (folosite de 30% dintre companii) nu intră în topul soluțiilor de recrutare pe termen lung a programatorilor. În schimb, reconversia profesională devine factorul comun pentru noile trenduri de recrutare în IT. 

Alte trenduri HR de succes în 2020, pentru domeniul IT

Reconversia profesională 

Așa cum se regăsește deja în studiu, 5 din 10 companii cred că reconversia profesională este o soluție de viitor pentru deficitul de programatori din IT-ul românesc, în special cele cu peste 100 de angajați. Dar ce înseamnă, mai exact reconversia? 

Pentru a crește numărul de candidați pregătiți pentru diverse roluri de nivel junior, angajatorii se orientează spre cei care sunt interesați să-și schimbe domeniul cu cel al programării, chiar dacă nu au studii sau experiență în IT.    

Mai mult, studiul arată că deja există rezultate bune aduse de echipe de oameni cu diferite experiențe profesionale, de la inginerie, la jurnalism, științe politice și chiar teologie.

Există sute de companii din întreaga lume care o fac deja, cât și școli de programare private care pot oferi sprijin pentru acest lucru. De exemplu, am ajutat Vodafone, ThyssenKrupp, Morgan Stanley, Emarsys, CapGemini, Evosoft să găsească angajații potriviți. Vocația este o motivație foarte importantă în domeniul IT și merită să fii atent la cei care doresc o schimbare în carieră, spune Claudia Tamași, Country Manager, Codecool România – școala de programare unde o parte dintre cursanți provin din domenii non-IT precum banking, finanțe sau marketing.

Cu toate că această metodă de recrutare nu este cea mai potrivită pentru companiile mici care au nevoie de programatori seniori sau cu competențe inginerești solide, 46% dintre respondenți consideră conversia profesională o soluție eficientă pentru corectarea deficitului de IT-iști din România.

Recrutarea pe bază de abilități soft transferabile

69% dintre companiile participante la studiu cred că abilitățile soft la fel de importante precum cele tehnice. Printre cele mai căutate sunt munca în echipă, comunicarea și flexibilitatea (4 din 10 companii pun preț pe adaptabilitate), dar și înțelegerea nevoilor clienților, gândirea de business și inteligența emoțională, unii angajatori investind în dezvoltarea angajaților în aceste direcții.

Acest lucru arată că tehnicile de recrutare în IT care au succes au în comun reconversia profesională, dacă potențialii candidați au abilitățile soft esențiale în programare. Reconversia se poate face astăzi mai ușor datorită cursurilor de programare care, chiar și în cazul persoanelor fără experiență în IT, pot oferi abilitățile tehnice lipsă – și pot oferi chiar performanță pe termen lung companiilor care investesc în acestea. 

Work from home – sau flexiblitatea programului

Pentru că era digitală aduce cu sine schimbări și la nivel de program, iată că în topul trendurilor în recrutare apare și flexibilitatea programului de lucru, ca beneficiu care atrage mulți candidați să aplice pentru posturi de programator (30% dintre respondenți spun că atrag candidați astfel). 

Lucrul de acasă, mai ales pentru joburi digitale, este un mare plus mai ales pentru cei tineri, care pun preț mai mult pe echilibrul personal-profesional decât pe alte avantaje ale ofertei de muncă. În plus, de multe ori s-a dovedit că promovează productivitatea, prin urmare o situație win-win atât pentru angajat, cât și pentru angajator.

Noile strategii de recrutare aduce un suflu nou, care promite să schimbe peisajul actual al situației programatorilor din România. Mai mult, pentru a echilibra piața muncii IT, unele companii se orientează și spre stabilirea unor grupuri de candidați care, chiar dacă nu au fost angajați, primesc diverse teste, cărți și resurse de studiu specializat care îi ajută să fie angajați chiar câteva luni mai târziu în cadrul acelor companii. 

Companiile și agențiile de HR par a se adapta rapid la direcțiile noi impuse de industrie, pentru a rezolva problema deficitului de talente, iar asta anunță progrese mari cât mai curând – ceea ce înseamnă că, la orizont stă nu doar inovația constantă  în tehnologie, cât și în metodele de recrutare.

Poate te interesează și: Vreau să învâț programare, de unde să încep?

Comentarii

Din aceiași categorie

Cristian Mateica
Close
Close