Principalele 5 etape în construcția și lansarea unui brand de succes

Visul oricărui proprietar de afacere, fie el la început de drum sau nu, este să construiască un brand, iar acest lucru presupune o muncă şi o concentrare enormă.

În scopul înțelegerii etapelor de construire a unui brand, am selectat opiniile specialiștilor în domeniul marketingului și am sintetizat o concluzie generală, pe care o expunem în rândurile ce urmează.

Așadar, principalii pași necesari în construcția unui brand ar fi:

  1. Efectuarea unei analize de piaţă și identificarea unei oportunități de business (este sau nu loc pe piaţă, unde, în ce categorie, cum se manifestă etc.). Apoi, trebuie să înţelegi cât mai bine consumatorul, obiceiurile de consum, modul în care să apari în fața clientului și cum vei face acest lucru. Deci analiza pieței și alegerea unui nume de brand (cu toate componentele sale) este primul pas important în construcția brandului.
  2. Poziţionarea brandului. Aceasta este necesar să fie clară, precisă, eficientă, astfel brandul tău va deveni unul puternic şi va avea succes pe termen lung. Conform experților, poziţionarea se construieşte în jurul beneficiilor, care se pot împărţi în trei categorii: economice, funcționale și emoționale. Ultimele pot fi considerate extrem de importante pentru că de foarte multe ori, în calitate de consumatori, alegem cu inima şi nu cu mintea. De asemenea, ele sunt mai puternice pentru că sunt foarte greu de copiat de către concurenţă.
  3. Conceperea unei strategii de brand. Strategia de brand are mai multe componente: piaţa ţintă (clienţii), obiectivele afacerii (financiare, tehnice etc), poziţionarea brandului (beneficiile esenţiale pentru care clienţii cumpără), acțiuni și programe (includ elaborarea reclamelor, campaniilor de promovare, stabilire tarife etc).

Aici e bine de știut că în business există o zicală: „Dacă ai impresia că toţi îţi sunt clienţi, atunci nimeni nu îţi este client”. Prin urmare, modul în care îţi vei construi brandul va diferi în funcţie de segmentul de clienţi căruia te adresezi. Cu asta se va ocupa strategia ta de brand. Un aspect în concentrarea resurselor de promovare a brandului este şi acela de a spune „nu”. Dacă nu ai spus niciodată „nu” unui client, atunci nu ai strategie de brand.

Explicat pe scurt, o strategie de brand indică ce anume trebuie făcut pentru a atinge obiectivele de afaceri. Strategia eficientă trebuie axată pe alegerea pieţei ţintă şi pe poziţionarea brandului. Programele din spatele brandului susţin brandul şi ajută la implementarea strategiei.

4. Popularizarea brandului. Comunicarea poziţionării brandului către clienţii ţintă are un singur scop, şi anume, să determine clienţii să acţioneze, să încerce produsul, să-l cumpere o dată şi încă o dată, din ce în ce mai mult. Comunicarea brandului trebuie să se adreseze celor mai importante preocupări ale clienţilor şi, mai presus de toate, trebuie să fie simplă. Dacă clienţii nu consideră un singur atribut ca fiind important pentru ei, atunci vor ignora în întregime mesajul tău.

La ora actuală, internetul este un instrument obligatoriu în comunicarea brandului, de aceea un brand puternic se va baza pe coagularea tuturor ustensilelor necesare unei bune prezențe pe internet. Prin urmare, fără a ști ce înseamnă SEO, care este utilitatea unui marketing eficient  și cum îți poți comunica în mod eficient brandul sau chiar fără a cere consultața unor experți SEO sau chiar a firmelor de promovare online, este complicat, dacă nu imposibil, să răzbați pe piață.

  1. Dezvoltarea permanentă a brandului. E important să reții că, din momentul în care ai construit un brand, responsabilităţile abia încep. Va fi necesar să iei decizii, uneori foarte dificile, ce țin de menţinerea brandului la nivel înalt, susținerea unui brand puternic, revitalizare sau chiar extindere. De aceea, încă înainte de lansarea acestuia, trebuie să ai o viziune clară despre cum vei întreține și vei înregistra succes cu noul brand.
Comentarii

Din aceiași categorie

Close
Close