Mocasini: pantofi pentru bărbați buni la toate ocaziile

Mocasini sau loafers, acest model de pantof bărbătesc este unul dintre cele mai versatile. De ce? O pereche bine aleasă de mocasini se poate potrivi cam cu orice ținută și stil.

Vei fi totuși surprins să afli că foarte mulți consideră mocasinul unul dintre cei mai pretențioși pantofi bărbătești. Unul dintre principalele motive pentru care a primit această etichetă este unul dintre miturile legate de apariția sa. Nu se știe exact care a fost originea sa și când a apărut exact, dar există două variante acceptate momentan. Într-una dintre aceste variante, mocasinii au fost comisionați de familia regală pentru a fii purtați ca încălțăminte de casă. Și de aici aerul „pretențios” al acestui tip de încălțăminte. Alții spun că un norvegian a creat acești pantofi ca o combinație confortabilă între modelul standard de pantof purtat de americani și cel purtat de norvegieni.

Experiența contrazice, însă, această prejudecată care desemnează mocasinul drept „pretențios”. Motivele sunt nenumărate, dar cel mia important este că acest tip de pantof nu este nici prea elegant, nici prea sport.

Tipuri de mocasini

În funcție de cum și de către cine au fost creați sau reinterpretați există o mare varietate de modele de mocasini. Există, de asemenea și anumite voci care spun că sunt diferențe între loafers și mocasini, dar, până când va apărea un termen acceptat în limba română destinat exclusiv acelui tip de pantofi ce sunt denumiți loafers, vom folosi mocasini pentru ambele.

Originile: mocasinul Wildsmith și mocasinul Aurland

Mocasinul comisionat de regele George al-VI-lea este modelul Wildsmith. Acesta există încă și la ora actuală ca model și are câteva caracteristici esențiale. Are bombeul întărit, iar cusăturile sunt în zig-zag.

Varianta norvegiana originară este similară celei englezești doar că nu prezintă cusături în zigzag și bombeul este ridicat.

Din aceste modele primare s-a născut unul dintre cele mai răspândite tipuri de mocasini: Penny. Denumirea acestuia vine de la faptul că acești pantofi au o curea peste arcada piciorului, caracteristică modelelor de mai sus, ce are în mijloc o crestătură tocmai bună pentru a introduce o monedă de 1 penny.

Mocasinul cu ciucure (tassel)

Alături de Penny, mocasinul cu ciucure este unul dintre cele mai răspândite modele din lume. Acesta are atașat de banda transversală doi ciucuri din același material.

Mocasinul Gucci

Sigur îl cunoașteți: este acela care peste banda de peste laba piciorului are atașat un lanț.

Mocasinul „kilt”

Da. Și acest model are același detaliu caracteristic diferit: modelul distinctiv de peste arcada labei piciorului. În cazul de față acesta este o mică fundiță sau un ciucure sun care se află o bucată franjurată de material.

Materialul perfect: piele normală sau întoarsă?

Chiar dacă sunt ușor de purtat și se potrivesc multor ținute, mocasinii sunt de asemenea si o pereche elegantă de încălțăminte. Aceasta înseamnă că trebuie ca atunci când alegi o pereche de mocasini să te îndrepți spre unii de o calitate foarte bună. Este de preferat să cumperi mocasini din piele naturală pentru că aspectul acestora va fi mult mai clasic și se va comporta mult mai bine la purtare, decât variante din imitație de piele sau piele ecologică.

Rămâne totuși întrebarea, chiar și în cazul pielii naturale: ce varianta este mai bună pentru o asemenea încălțăminte: piele obișnuită sau pielea întoarsă? Ambele variante sunt la fel de elegante, dar există câteva mici diferențe pe care trebuie să le iei în considerare. În primul rând mocasinii din piele întoarsă nu sunt potriviți pentru iarnă sau vreme ploioasă. Ei, ca orice tip de încălțăminte confecționată din piele întoarsă, trebuie purtați doar atunci când este vreme însorită. Orice tip de umezeală, chiar și cea greu perceptibilă poate dăuna acestui tip de piele, ce necesită un grad mare de întreținere și grijă. Pantofii din piele normală se pot purta indiferent de vreme, și, față de cei din piele întoarsă se potrivesc mai bine unui costum elegant sau într-o situație mai formală.

Cu ce purtăm mocasinii

Combinațiile cu mocasini sunt nenumărate, dar voi aminti mai jos cele mai potrivite și utilizate combinații de îmbrăcăminte ce se potrivesc acestui tip de încălțăminte. Există trei variante clasice de a purta mocasinii:

Costum și mocasini

Orice costum, în afară de cele din trei piese, se potrivește cu mocasinii atâta timp cât respectă o anumită regulă. Mai exact, mocasinul trebuie să fie din piele normală, iar croiala pantalonului costumului trebuie să permită pantofului să se vadă în totalitate. Mocasini nu poți purtați niciodată la frac sau alături de un costum alcătuit din 3 piese, pentru că ambele variante de îmbrăcăminte sunt pretențioase și necesită doar un anumit tip de încălțăminte. Totodată, o alegere bună pentru costum ar fi o pereche model Gucci sau cel cu ciucure.

Smart casual și mocasini

Orice ținută smart casual nu poate decât să beneficieze de pe urma adăugării unei perechi de mocasini la întreg ansamblul. Aceștia vor reuși să creeze un aspect foarte balansat și îți vor permite să faci alegeri de îmbrăcăminte mult mai curajoase. De ce? Pentru că mocasinul se va ocupa aproape singur de partea de „casual”, lăsând „smart-ul” pe seama hainelor alese.

Una dintre modelele de pantaloni care se potrivește de minune mocasinilor este modelul chino. Fie că alegi un pulover, fie o cămașă alături de mocasini și chino vei obține un look deosebit.

Casual și mocasini

Cea mai potrivită ținută pentru timpul tău liber și pentru vacanțe, atunci când vreo să adaugi un plus de eleganță acesteia va include sigur și o pereche de mocasini. Un tricou și o pereche de blugi sunt cea mai bună combinație pentru zilele de vară toridă când vrei să faci o mică plimbare prin oraș sau atunci când ai plănuit deja o vacanță la soare. Și da, poți purta mocasinii, în acest caz și fără șosete. Doar că trebuie să fii foarte atent pentru că va trebui să folosești talc sau o cremă care să împiedice transpirația excesivă a piciorului. Sau poți să cumperi șosete scurte ce dau senzația că ai piciorul gol în pantof.

CONCLUZIE

Indiferent de numele sub care îi vei găsi de cumpărat, te pot asigura că sunt unele dintre cele mai utilizate tipuri de pantofi din lume și mulți bărbați îi consideră tipul preferat de încălțăminte. Așa că, dacă nu ai făcut-o deja gândește-te să achiziționezi o pereche de mocasini potrivită stilului și nevoilor personale.

Comentarii
Close
Close