Diferența dintre acreditare și certificare
Există multă confuzie pe piață cu privire la cele doua concepte din titlu – acreditare și certificare. Multe societăți declară că sunt “acreditate ISO 9001”, deși acest lucru este incorect, ISO 9001 fiind un standard pentru certificare iar nu pentru acreditare.
Între cele doua concepte, certificare și acreditare, există multe asemănări desigur, acesta fiind și motivul confuziei. Principala asemănare provine din faptul că ambele, atât acreditarea cât și certificarea, pot fi obținute numai în urma unei evaluări a conformității cu anumite documente (de regulă standarde). Dar să detaliez un pic…
Să începem cu acreditarea. Ce este acreditarea în domeniul evaluării conformității? Ei bine, acreditarea reprezintă confirmarea că o anumită entitate deține competența și resursele necesare pentru a realiza activități de evaluare a conformității. Cu alte cuvinte acreditarea confirmă că un organism de certificare sau un laborator (de exemplu un laborator de analize medicale) deține competența necesară și are capabilitatea de a realiza activitățile de evaluare din obiectul său de activitate.
Certificarea, în domeniul sistemelor de management, sau certificarea ISO așa cum este ea cunoscută, reprezintă confirmarea oferită de către un organism de evaluare a conformității (organism de certificare) că o anumită organizație deține un sistem de management ce se conformează cerințelor formulate într-un document de referință, care de regulă este un standard internațional din seria ISO (de exemplu ISO 9001 sau ISO 14001).
Prin urmare este limpede că acreditarea se adresează certificatorilor și altor organisme ce efectuează evaluarea conformității (laboratoare, organisme de inspecție), în vreme ce certificarea este opțiunea pentru societățile ce doresc să-și demonstreze conformitatea cu standarde de sistem de management precum ISO 9001 sau ISO/IEC 27001.
Este importantă acreditarea organismelor de certificare?
Desigur că este. Acreditarea confirmă că certificatorul are competența necesară și resursele pentru a furniza serviciile de certificare. O acreditare în conformitate cu prevederile legislației române și cu cele ale Regulamentului European 765/2008, oferă siguranță în competența, seriozitatea și capabilitatea furnizorului de certificări.
Pentru o organizație care dorește să își certifice sistemul de management în conformitate cu un standard din seria ISO, este important să aleagă un furnizor acreditat pentru această certificare. Acreditarea certificatorului trebuie să fie una reală, pentru ca există și în acest domeniu, ca și oriunde altundeva fake-uri. Pentru a verifica veridicitatea unei acreditări este suficientă o căutare pe website-ul IAF (International Accreditation Forum) la secțiunea Members/ Accreditation Bodies.