Un display „ales cu ochii”: LED backlight sau LCD?

Reiterăm chestiunea binecunoscută: tehnologia avansează odată cu scurgerea timpului. În lumea tehnologiei, între „ieri” și „mâine” este o distanță enormă. Ceea ce a fost produs luna trecută, astăzi deja cunoaște o versiune nouă, îmbunătățită. Dacă vei cumpăra un produs ce a fost lansat cu un an în urmă, atunci poți să te consideri depășit, indiferent de cât de mult îți place gadgetul dat. Indiferent că optezi pentru un telefon, o tabletă, un laptop sau orice alt obiect, trebuie sa ai în vedere tot ce e nou apărut pe piață și ghidându-te după o sumară analiză, vei putea să aloci bugetul necesar.

În cazul laptopurilor, ca și în cazul altor „ustensile” indispensabile, trebuie alese în funcție de ocupațiile și pasiunile proprii. Un student sau un tânăr antreprenor va avea nevoie de un laptop pentru editare video, aplicații sau pentru gamming, dacă lucrezi într-un birou – atunci cel mai probabil ai nevoie de un laptop pentru editare și arhivare documente, iar dacă vrei să-l faci cadou unui adolescent, atunci te vei vedea nevoit să optezi pentru un laptop care să funcționeze perfect în cazul jocurilor și aplicațiilor mai simple.

Arhitectura laptopurilor le definește ca pe niște mecanisme moderne în care ecranul contează într-o proporție minimă de 50+1 față de celelalte componente. Știința tehnologiei electronice face zilnic progrese pe toate domeniile, inclusiv în ceea ce ține de calitatea și accesibilitatea ecranelor. Astfel că la ora actuală caracteristicile pe care le posedă un display de laptop se deosebesc radical față de ale unuia fabricat de aceeași companie 6 ani în urmă.

După cum mulți cunosc, notebook-urile și netbook-urile sunt echipate cu display-uri LCD, care, geometric, sunt perfect plane și măsoară cam jumătate de inch în grosime (ceea ce reprezintă cam 1,2 cm). Partea mai puțin atrăgătoare este că display-urile LCD consumă foarte mult din baterie deoarece ele nu pot produce lumină de la sine, ci au nevoie de o sursă de iluminare (cunoscută ca „backlight”). De menționat că, unele dintre display-urile LCD ale mini laptopurilor și laptopurilor vin cu tehnologie LED backlight/LED backlit. Conform specialiștilor, ecranele LED backlight au câteva avantaje fata de LCD-urile clasice: sunt mai luminoase, mai subțiri și consumă mai puțină energie, lucru ce determină o autonomie mai mare a bateriei. Pe de altă parte, sunt și mai costisitoare. Totuși, principalele avantaje ale LED backlight sunt reprezentate de dimensiunile mai reduse (laptop-urile sunt mai subțiri și mai ușoare). De asemenea, fiind mai luminoase, display-urile LED-backlight se văd mai bine în lumina naturală de afară, oferind utilizatorului o mai mare comoditate în utilizare.

Indiferent de avantaje și dezavantaje, primul criteriu în alegerea unui display trebuie să fie „relația” acestuia cu ochii. Un ecran perfect este cel care protejează mai bine ochii, nu solicită efort suplimentar și nu-i obosește la scurt timp. Piața de laptopuri propune o gamă largă de ecrane simple sau sofisticate, așa că alegerea „la rece” a acestui component se recomandă din oficiu.

Comentarii

Din aceiași categorie

Close
Close